Pančić: Beogradski šarm je ispario, a ono najgore u njemu je metastaziralo

Ostavite komentar


  1. „Ođednom?“Koji vi spelčeker koristite? Komično je to što kaže Pančić. Intriga je očigledno u tome što niko od vas ne veruje kako je Dežulović jednostavno rekao šta je to što vidi. Svi mislite da je Dežulovič glasnik nekoga ili nečega, da bi i vi tebalo da znate o čemu se radi, ali, eto, vama nisu rekli a rekli su Dežuloviću.

  2. Sećam se kao juče da je bilo 90ih i gomile kioska u sred Skadarlije, na kaldrmi, iz kojih trešti turbofolk i tog vašara kiča po gradu, na Slaviji sa čuncima koji se dime iznad roštilja,…
    Sve smo to eliminisali posle 5.oktobra,
    eliminisćemo i Jagodinu iz Vučićevog i Vesićevog Beograda,
    ne treba sumnjati.
    Samo je pitanje koliko će nas koštati.

    1. Možda možete da lažete one koji ne žive u Beogradu, ali ja se sećam i perioda posle 2000. i ni u čemu se ne razlikuje od ovog sad perioda. Niste vi ništa eliminisali, samo ste tada gledali nekim drugim, da ne kažem pinka naočarima.

    2. Gomila kioska, ’90? Bilo je kioska, ali najezda je počela posle 5. oktobra 2000. Platiš reket, i možeš da otvoriš kiosk i u gradskom prevozu. Šta misliš, zaboravilo se? Što veći reket, to bolje mesto za kiosk, tako je bilo, pitaj Bastaća.

  3. U pravu je Teofil za sve sto je napisao, samo ako cemo posteno, ne postoji bitnija politicka partija u Srbiji danas, kojoj je iskrena namera da Srbija postane deo EU.
    Vec od 2004′ krecu zavlacenja na tu temu, i to traje do danas.

  4. Kada se samo setim dobrih starih vremena u vladavini Borisa Tadica..Teofil je znao na ulici da dobije jacu kritiku(batine)…a danas mirno niko nikoga ne ugrozava,,prosto dosadno…

    1. Kritika koju pominjes Pancicu su tada upucivali oni koji su sada na vlasti. Ocigledno da se ti sa njima odlicno razumes i slazes.

      1. „bodler“, hoćeš da kažeš da je tadašnja opozicija upucavala nekog? Po toj logici, današnja opozicija upucava ljude po Bgd-u. Onda je i ’90. opozicija upucavala ljude? Ti to optužuješ ove tvoje samozvane opozicionare? Bravo.

  5. Odlična observacija i komentari gospodina Pančića, ovo isto vredi i za ostale glavne gradove bivših socijalističkih republika, mizerija i kič.

  6. Ocigledno je da Beograd nije po meri raznih Pancica(Dezulovica) ali to ne znaci nista. Svaki grad se menja, nisu isti ni London i Pariz, i njihovi stariji stanovnici verovatno misle slicno samo ne tako zlobno i pakosno.

  7. Koliko se secam Dezulovicev tekst je spominjao Momu Kapora, Boru Corbu i Minimaksa koji su najznacajniji za status blatnjave kasabe. Prvi od pobrojanih je postigao veci zivotni uspeh od Dezulovica i Teofila Pancica i kao novinar i kao spisatelj i ako je po profesiji bio slikar, akademski. Dezulovicu taj isti Beograd nije smetao dok je dolaskom u njega i zenidbom pokusavao da postane poznato ime na kulturnoj sceni Beograda i na taj nacin cele ex SFRJ, Beograd mu je postao kasaba tek kad
    je taj pokusaj ostao samo pokusaj.

    A Teofil ostaje samo ono sto jeste i ono kako izgleda, zajedljivac koji ce sa zemunske strane da prelazi na beogradsku pokusavajuci da postane deo te sredine, veciti provincijalac beogradskog kulturnog zivota.

  8. Trubim već godinama po fcbu da je pok. Smoje triba dobit Nobela.
    Njegov učenik koji ga je donekle dostigao, izgleda da ce ga dobit umisto njega.
    Odnosno da Nobela daju trojci odjednom „viva ludež“ ga je već odavno zaslužija.
    I ne leži vraže, beograd će biti ta inicijalna kapisla koja će gurnit grudvu snjega sa vrha brda.
    Tešku istinu je Boris pljunija u lice pravom beogradu i beograđanima.
    Sad će da proradi inat, i kad tad će letiti ti bugojanski magarci sa svom svojom uvlakačkom svitom kojekakvih malih i vulinih vesića, stefanovića orlića i drugih jagodinaca.
    Ali da se razumimo, nema tu mista ni za đilase, jeremiće, obradoviće u ine.
    Bogu mili, a ni vragu nisu mrski.
    Bravo Boris

    1. Je, bice da je Smoje triba dobit, ka sta je triba i Pop. Samo sta Boris nije smija toliko kontra Splita ka sta smi kontra Beograda, sitija se bidnog Smoje a i Popa. I sad Vas pitan, sta je bija Split dok Beograd jos nije ni poceja bit kasaba ka sta Boris kaze. Ja cu Vam rec, skoro cili Split je bija Borisov Kapor, Minimaks ili Bora.

  9. Osamdesetih smo iz Sumatovca gurali jedni druge, eno ga Dusko Radovic, eno ga Vasko Popa sa Desankom… Devedesetih su dobacivali okolo, eno je Danica Draskovic… danas mozda odande dovikuju eno je Stanijina guzica.

  10. Meni je uvek smešno kada čujem te hvalospeve o Beogradu,isto kao i o bivšoj SFRJ.Uvek mi je izgledao kao tipični komunistički grad,siv i depresivan,Uvek kada sam se u njega vraćao posle putovanja po Zapadu,imao sam osećaj da je to sivilo i nesloboda skoro materijalna.I i da se moze nozem seći.Ja sam rođeni Beograđanin,i odlično ga poznajem i iz 70-tih,80-tih.90-tih,2000-tih i dalje,i uvek sam bio mišljenja da je to grad koji nema „čip“za slobodu,a to sam se uverio definitivno posle Rankovićeve sahrane.Malo nade su mi dali mart 1991,šetnje 96/97 oktobar 2000.Svoje zaključke sam donosio samo u komunikaciji sa ljudima oko sebe i Đinđićevo ubistvo me nije mnogo iznenadilo.Isto kao i što sada znam da Vučića može promeniti samo onakav lik,koji je danas napustio studio „Pinka“,koji već ubire lovorike.Kakva tragedija!

  11. Zaboravih da pitam,šta bi “ Sveti gral „srpske književnosti, Handke rekao o Beogradu?Da li bi stao na stanovište Dežulovića ili Vesića?Ili bi smatrao da Beograd ima taj njemu dragi ,ideološki,antizapadnjački šarm.Inače,pre neki dan niste mi objavili komentar u vezi dodele “ Andričeve“ nagrade Danojliću i Handkeu.I to je nešto u vezi slobode.

  12. Još jedan u nizu nesvesnih generalizatora sopstvenog osećaja…

    Ljudi, narode, ako malo bolje pogledate, videćete:

    Kad je meni dobro, Beograd (*) je dobar;
    Kad je meni loše, Beograd je loš;
    Kad sam ja u kreativnoj krizi, Beograd je u kreativnoj krizi.
    Itd itd

    Hoću da kažem da nije do „Beograda“, do posmatrača je.

    Koliko posmatrača, toliko „Beograda“.

    I svačija je slika podjednako „prava“. Kao što svako od nas ima po guzicu ali je ipak ne pokazujemo ponosito u javnosti, tako isto i ove subjektivne doživljaje „Beograda“ treba čuvati „za po kući“.

    Jer, za punu slobodu govora, potreban je i ispravan govor: A to je istinit govor, bez laganja, ogovaranja, uvreda, bez povređivanja drugog, govor na pravom mestu, u pravo vreme, i samo ako je neophodno.

    ——
    (*) „Beograd“ slobodno zameniti sa bilo kojim predmetom doživljaja

  13. „Mislim da se stvar ne može preokrenuti tako što će ljudi koji nisu ništa znali o tome šta ovaj režim radi – ođednom to saznati, pa će se osvestiti, izaći na ulice ili glasati protiv režima. Tako se stvari ne dešavaju, nije se to na kraju desilo ni 2000. prilikom pada Miloševićevog režima“, rekao je Pančić.
    Na osnovu nekoliko podataka zaključio sam da je Zapad (čitaj Amerika) izabrala najobrazovanog srpskog generala, diplomirao i Psihologiju, Momčila Perišića da silom očisti Vojsku i Policiju od zločinaca koji maninpulišu sa izborima političara u vrhu vlasti, kao što su streljali predsednika Vlade, dr. Zorana Điniđića, a uhapsili podredsednika iste Vlade, generala Momčila Perišića.
    Ameri znaju da ratni ološ ne može se smeniti na izborima već upotrebom grube sile.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.