Pančić: Beogradski šarm je ispario, a ono najgore u njemu je metastaziralo 1Foto: Novi optimizam

Novinar i književnik Teofil Pančić izjavio je da je Beograd proteklih godina izgubio svoj šarm, a da je ono najgore u njemu posle dolaska naprednjaka na vlast – metastaziralo.

Pančić je za portal Al Džazira rekao da je Beograd uvek bio grad težak za održavanje s obzirom na to da je Srbija mala zemlja, ali da je poslednjih godina on postao „pretežak za savladavanje“, „isuviše haotičan“, „fizički i vizuelno nepodnošljiv“.

„Kada prelazim Savu preko Brankovog mosta, sa novobeogradske strane, moram jako da se skoncentrišem da ne pogledam udesno, da ne vidim to što se zove „Beograd na vodi“, to što raste posred Beograda kao nekakvo strano, zloćudno telo koje preti da ga u potpunosti zakloni i proguta“, rekao je Pančić.

Osvrćući se na sukob hrvatskog novinara Borisa Dežulovića i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, Pančić je rekao da je Dežulović dodirnuo u nekoliko „živaca“ Beograđana.

„Između ostalog, dodirnuo je metropolitanski provincijalizam. Sve možeš da radiš samo nemoj da dovodiš u pitanje veličinu, epohalnost i globalni značaj Beograda“, kaže Pančić.

Pančić je rekao da u Srbiji vlada velika medijska, politička i svaka druga neravnopravnost i da on „nema nikakvu ideju“ kako bi moglo da dođe do promene vlasti.

„Mislim da se stvar ne može preokrenuti tako što će ljudi koji nisu ništa znali o tome šta ovaj režim radi – ođednom to saznati, pa će se osvestiti, izaći na ulice ili glasati protiv režima. Tako se stvari ne dešavaju, nije se to na kraju desilo ni 2000. prilikom pada Miloševićevog režima“, rekao je Pančić.

On je dodao da su u pitanju mnogo složeniji procesi i mehanizmi, te da se „možemo samo nadati da će nešto nekada prekinuti ovo truljenje“.

Pančić je rekao da nikada nije ni postojala iskrena namera Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije da Srbija postane deo Evropske unije.

„Njima je bilo zanimljivo da se koketira sa EU, da se uzme nekakav novac, da se ostvare benefiti, i to oni za vrhušku a ne za građane, a da ih sa druge strane ne obavezuju nikakvi demokratski, pravni, ekonomski i drugi standardi. Na kraju krajeva, upravo zbog nepridržavanja standarda ove godine nismo otvorili niti jedno pregovaračko poglavlje“, rekao je Pančić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

19 reagovanja na “Pančić: Beogradski šarm je ispario, a ono najgore u njemu je metastaziralo”

 1. „Ođednom?“Koji vi spelčeker koristite? Komično je to što kaže Pančić. Intriga je očigledno u tome što niko od vas ne veruje kako je Dežulović jednostavno rekao šta je to što vidi. Svi mislite da je Dežulovič glasnik nekoga ili nečega, da bi i vi tebalo da znate o čemu se radi, ali, eto, vama nisu rekli a rekli su Dežuloviću.

 2. Sećam se kao juče da je bilo 90ih i gomile kioska u sred Skadarlije, na kaldrmi, iz kojih trešti turbofolk i tog vašara kiča po gradu, na Slaviji sa čuncima koji se dime iznad roštilja,…
  Sve smo to eliminisali posle 5.oktobra,
  eliminisćemo i Jagodinu iz Vučićevog i Vesićevog Beograda,
  ne treba sumnjati.
  Samo je pitanje koliko će nas koštati.

  • Možda možete da lažete one koji ne žive u Beogradu, ali ja se sećam i perioda posle 2000. i ni u čemu se ne razlikuje od ovog sad perioda. Niste vi ništa eliminisali, samo ste tada gledali nekim drugim, da ne kažem pinka naočarima.

  • Gomila kioska, ’90? Bilo je kioska, ali najezda je počela posle 5. oktobra 2000. Platiš reket, i možeš da otvoriš kiosk i u gradskom prevozu. Šta misliš, zaboravilo se? Što veći reket, to bolje mesto za kiosk, tako je bilo, pitaj Bastaća.

 3. U pravu je Teofil za sve sto je napisao, samo ako cemo posteno, ne postoji bitnija politicka partija u Srbiji danas, kojoj je iskrena namera da Srbija postane deo EU.
  Vec od 2004′ krecu zavlacenja na tu temu, i to traje do danas.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.