Panel-diskusija: Za Srbiju važno pitanje kako da ponovo privoli javno mnjenje Evropskoj uniji 1(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Za proces evrointegracija Srbije sada je važno pitanje kako da ponovo Evropskoj uniji privoli javno mnjenje na koje je godinama delovano da bude protiv, zaključili su danas u Beogradu učesnici panela „Zoran Đinđić i spoljnopolitička orijentacija Srbije 2003-2023“.

Na panelu u Dorćol placu organizovanom povodom dve decenije od ubistva premijera Srbije i predsednika DS-a Zorana Đinđića učesnici su se složili da Beograd ne treba da se pita o nastavku evropskog puta već da nalazi način kako da do EU stigne.

Nemačka ambasadorka u Beogradu Anke Konrad izjavila je da Berlin podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i da se nada da će što pre postati njen član, ali i da je svesna sa kojim se izazovima suočava.

„Međutim postoje mnoge stvari koje ne možete jednostavno da uvezete. Postoje mnoga pitanja, poput onog šta znači demokratija, na koja odgovor možete dobiti samo voljom da ih realizujete. Ljudi mogu da nauče šta znači i kakav osećaj stvara sloboda izbora tek onda kada je praktikuju“, rekla je Konrad.

Ona je dodala da Nemačka ne može mnogo da pomogne u procesu koji treba da se desi unutar države i da za Srbiju može da stvori samo „okruženje u kome demokratija može da nastane“ te da će u tom smislu nastaviti da bude podrška.

Bivša hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjavila je da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i da pored pitanja kako ona do tog cilja treba da stigne ona mora da nađe način da deluje na javno mnjenje koje je godinama „trovano“ protiv EU.

„Srbija nikada neće biti ruska gubernija koliko god to neko hteo. Tu ste gde jeste u Evropi, okruženi ste evropskim teritorijama na sreću. Samo je pitanje kako ćete javnost ponovo pridobiti na strani EU. U Republici Srpskoj između 60 i 65 odsto stanovnika je za ulazak BiH u EU a u Srbiji je 30 odsto“, rekla je Pusić.

Bivši ambasador Srbije u Berlinu Milovan Božinović izjavio je da je Srbija u „nultom stanju razgradnje društva“ koje počinje od medija i toga šta se putem njih plasira od ideja i saznanja.

„To je jedan potpuni haos koji je dirigovan koji ima očigledan cilj i društvo čini potpuno nesposobnim da zamisli neki svoj cilj koji bi mogao biti dostižan“, izjavio je on i postavio pitanje zašto iz Evrope nije više učinjeno povodom tog problema.

On je rekao da se srpsko društvo neće nikada pokrenuti iz „mrtve tačke“ ukoliko se nešto ne promeni u medijskoj sceni i da Zapadna Evropa ima odgovornost i dozvoljava da se u Srbiji dešava „teror dezinformacija“.

Bivši ambasador u SAD Ivan Vujačić izjavio je da se Srbija „izgubila“ na putu ka EU i da stoji u mestu iz unutrašnjih ali i spoljno-političkih razloga jer je od 2015. godine u potpunosti stala sa sprovođenjem neophodnih reformi.

„EU nije bila dovoljno angažovana na pravi način. Ti angažmani su se sveli na transakcionu politiku. Ali EU ima sada i drugi problem, ona je Ukrajini i Moldaviji obećala članstvo i tamo podigla očekivanja iako za tako nešto sada nema kapaciteta. Zbog toga mislim da je taj proces sad suštinski nemoguć“ rekao je on.

Vujačić je dodao da SAD zbog prirode odnosa jednostavno nisu član EU kluba i ne mogu da deluju direktno na odluke o članstvu te da se njihova uloga svodi na to da podržavaju ili ne proces evroitegracija neke države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari