Panović: Čak i ako SNS napravi vlast u Beogradu, pitanje legitimiteta će opet biti upitno 1foto Medija centar

SNS u Beogradu nije tako dominantan, čak je, možda, u manjini. Zato je vrlo bitno da je Vučić, kad je prošle godine obećavao Đilasu vanredne beogradske izbore, rekao da je pitanje legitimiteta upitno u Beogradu. Tako će i sada biti. Čak i ako SNS napravi vlast, pitanje legitimiteta će opet biti upitno u Beogradu, kazao je programski direktor Demostata Zoran Panović u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju (FENA) iz Sarajeva.

Komentarišući ishod izbora koji su u nedelju održani u našoj državi na više nivoa, Panović je ukazao da su istraživanja javnog mnjenja koja je radio Demostat pokazivala jednu vrstu realne šanse opozicije u Beogradu i jednu realnu dominaciju Srpske napredne stranke u unutrašnjosti Srbije, i to se pokazalo realnim.

– Srpska napredna stranka je na ovim izborima pokazala da je najjača partija, delom što ima ogromne resurse, ali i što realno ima najjaču političku figuru u Srbiji, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iako Vučić formalno nije više predsednik SNS. S druge strane, opozicija i dalje ima jednu vrstu krize liderstva i nema jednog jakog lidera koji bi doprineo još boljem rezultatu. SNS, takođe, ima apsolutnu dominaciju u medijima i to, naravno, takođe utiče – kazao je Panović.

Prema mišljenju Zorana Panovića, ovi izvori bili su i neka vrsta „čistilišta“. Naime, da je cenzus ostao na pet odsto glasova, samo bi tri liste ušle u skupštinu – SNS, „Srbija protiv nasilja“ i Socijalistička partija Srbije.

– Pokazuje se da je za opoziciju sada najbitnije da ovaj rezultat, koji nije loš, učvrsti u smislu da se organizaciono održi, da lista „Srbija protiv nasilja“ postane jedan jači opozicioni blok, a moguće da se ide i ka nekoj jačoj integraciji, smatra programski direktor Demostat.

Panović je istakao da je pad Socijalističke partije Srbije pokazao da je vremenom toliko pristustvo SPS-a u senci SNS-a „isisalo vazduh“ SPS-u i da se glasačima sa tog spektra postavilo pitanje „zašto da glasa za Dačića kad može za Vučića“.

Pokazalo se, takođe, da je desnica išla u jednom jakom savezu da bi dobila priličan broj glasova, a kao iznenađenje Panović ističe i uspeh liste „Mi – glas naroda“, doktora Branimira Nestorovića.

– Na kraju se pokazuje da je Srbija i dalje u četiri polja: polje SNS-a, polje jednog demokratskog evropskog centra, jedan deo koji još SPS zauzima i jedan prostor tzv. demokratskog nacionalizma koji zuzimaju stranke koje bi mogle da budu deo nasleđa Vojislava Koštunice, naveo je Panović.

Kada je u pitanju Beograd, Panović je kazao da su i istraživanja predviđala neizvestan rezultat, odnosno davala su blagu prednost opoziciji. Tu se uglavnom radilo o klasičnoj podeli za i protiv Vučića.

– Naravno, to je uvek posle komplikovano kad se pretvori mandat koalicije, naglasio je Panović.

Zoran Panović je zaključio da uz svu lostičku snagu SNS-a i uz svu medijsku snagu, SNS ne bi mogao preokrenuti rezultat da je opozicija pobedila u Srbiji.

– SNS je i dalje zaista najjači. On bi u drugim, boljim, demokratskim uslovima imao sigurno manje glasova, ali i dalje je uverljivo dominantan u Srbiji, zaključio je Panović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari