Partija u kojoj je Jovo Bakić odložila osnivanje 1Foto: BETAPHOTO/ LUKA FILIPOVIĆ

Nova levičarska partija, u čijem osnivanju učestvuje i sociolog Jovo Bakić, zvaće se najverovatnije Radnička partija i njen osnivački skup treba očekivati krajem januara sledeće godine, saznaje Danas.

Ranije se spekulisalo da će do formiranja Radničke partije doći u nedelju, 22. decembra, na nekadašnji Dan Jugoslovenske narodne armije (tog datuma je Prva proleterska brigada u Drugom svetskom ratu imala svoju prvu bitku) međutim iz tehničkih razloga osnivački skup je pomeren za oko mesec dana.

Podsećanja radi, nedavno je objavljeno da će u Srbiji biti osnovana nova levičarska partija demokratsko socijalističke orijentacije. Kao jedan od njenih osnivača slovi i Jovo Bakić, koji je na tu temu u javnosti pričao u više navrata.

Nova levičarska partija bi trebalo da nastane ujedinjenjem Socijaldemokratske unije, Levog samita Srbije i organizacije DiEM 25 koja okuplja pristalice Janisa Varufakisa u našoj zemlji. Odabrano je desetak predloga imena nove partije i ponuđeno budućem članstvu na razmatranje a prema informacijama do kojih je došao Danas najveći broj pristalica je naklonjen opciji da naziv bude Radnička partija.

Cilj je popunjavanje prostora između socijaldemokratskih partija i klasične komunističke levice, koji je u Srbiji upražnjen faktički još od uspostavljanja višepartijskog sistema 1990. godine. Trend, formiranja partija demokratskog socijalizma je odavno prisutan u Evropi a u Srbiji se sa tim procesom uveliko kasni.

Istini za volju, ideja o formiranju jedne takve partije postoji već dugi niz godina, ali njena konkretizacija je počela tek od skoro.

Jedna od najuspešnijih partija socijalističko demokratske orijentacije u Evropi je Levica Nemačke. Nastala je ujedinjenjem Partije demokratskog socijalizma, reformisane političke organizacije bivših istočnonemačkih komunista i levog krila Socijaldemokratske partije Nemačke. Siriza u Grčkoj je sve donedavno bila vladajuća partija u toj zemlji.

Partija pod nazivom Levica u Sloveniji ima devet poslaničkih mesta u parlamentu, Radnička fronta u Hrvatskoj ima svoju kandidatkinju na predsedničkim izborima, Katarinu Peović, a makedonska Levica iako vanparlamentarna i te kako je prisutna u političkom životu zemlje. Većina ovih partija se zalaže za razvijanje mehanizma takozvane direktne demokratije u političkoj i ekonomskoj sferi, što ih razlikuje od socijaldemokrata ali i od komunista.

Očekuje se da bi Socijaldemokratska unija trebalo da održi sednicu svog Glavnog odbora nakon proslave Nove godine. Na toj sednici bi trebalo da se donese odluka o ujedinjenju sa LSS (Levim samitom Srbije) i DiEM 25 u Radničku partiju.

Formalno, s obzirom da SDU ima status političke partije kod nadležnih organa neće biti registrovana nova partija već će SDU promeniti ime u Radnička partija, čime će se izbeći potreba za novim prikupljanjem potpisa za registraciju nove stranke. S druge strane, to će zaista biti ujedinjenje tri organizacije koje u ovom trenutku ostvaruju veoma blisku saradnju.

Jedan od vidova saradnje njih ali i drugih levičara je Združena akcija „Krov nad glavom“ koja se bori protiv izbacivanja porodica iz domova zbog dugovanja bankama.

Sudeći prema natpisima na društvenim mrežama mali problem za stvaranje Radničke partije može da bude protivljenje jedne grupacije u SDU da se promeni ime u neko drugo a njeni predstavnici tvrde da imaju većinu u okviru stranke te da će odbiti takav predlog. Kakva je zaista situacija kada je u pitanju odnos snaga unutar SDU po svemu sudeći znaće se krajem narednog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari