Srđan Srećković, potpredsednik Srpskog pokreta obnove i ministar dijaspore i vera, poslednjih dana suočio se s mogućnošću isključenja iz stranke zbog nepoštovanja njene politike.

Srećković u razgovoru za Danas tvrdi da je za njegovu političku sudbinu isključivo nadležan Glavni odbor SPO, koji treba da odluči i ko će biti politički i koalicioni partneri stranke pre i posle narednih izbora. Za njega je najbolji spoj „partnerstvo demokratske levice, koju predvodi DS i moderne proevropske desnice, koju treba da oličava SPO“.

Da li je SPO pred novim raskolom i ima li istine da vi stvarate svoju frakciju u stranci?

– U SPO sam više od polovine svog života. Bio sam u stranci kada smo bili najjača pokretačka snaga demokratskih promena, kao i kada smo ostajali van parlamenta, a kada su nas mnogi napuštali. Ja sam poslednji koji bi učinio bilo šta protiv interesa stranke koju sam gradio i to znaju hiljade članova širom Srbije sa kojima sam se upoznao i rukovao, a sa mnogima sam i prijatelj.

Protiv toga da vam se da „upozorenje pred isključenje“ na Predsedništvu stranke navodno je glasala samo Sanja Čeković, dok su svi ostali bili protiv vas?

– Dezinformacija je da se uopšte glasalo na tu temu i ne vidim bilo kakva grupisanja. Ponekad postoje različita mišljenja o nekom pitanju, ali to je deo demokratskog procesa.

Leži li suština sukoba u različitom viđenju strateškog partnera za izbore? Vi zagovarate DS, a vaše kolege LDP i Preokret.

– O tome će odlučivati Glavni odbor SPO, onda kada se izbori približe. Važeća odluka je da nam je strateški partner DS, a moje lično mišljenje je da je najbolji spoj partnerstvo demokratske levice, koju predvodi DS, i moderne proevropske desnice, koju treba da oličava SPO.

Zašto je vama bliži DS kao strateški partner? Da li zato što su vam demokrate, kako tvrde vaše kolege iz SPO, obećale neku novu funkciju?

– Najvažnije je da na izborima pobede snage koje žele da nastave proces modernizacije zemlje, a SPO tome treba da da svoj pun doprinos. O funkcijama ne razmišljam.

Tvrdite da Glavni odbor nikada nije odlučivao o saradnji sa LDP. Pa, ko je onda odlučio?

– SPO sarađuje sa svima koji su za modernizaciju zemlje.

Da li je SPO na indirektan način krenuo u rušenje Vlade Srbije odlukom da ne podrži deklaraciju o KiM?

– Deklaracija se najverovatnije neće ni naći pred poslanicima.

Koliko vam je zasmetalo to što niko od poslanika SPO nije bio u skupštinskoj sali kada se raspravljalo o interpelaciji koju je SRS pokrenula protiv vas?

– Nije me pogodilo, ali me je iznenadilo. Kada radikali napadnu SPO, svaki član mora da ga brani.

Da li je tačno da po pitanju zakona o restituciji i rehabilitaciji niste zastupali stavove Srpskog pokreta obnove, već DS?

– Svom snagom sam zastupao zalaganje SPO za ispravljanje svih istorijskih nepravdi, a restitucija i rehabilitacija su u tom procesu od izuzetne važnosti.

Drašković i Tadić nisu razgovarali o Srećkoviću

Predsednik SPO Vuk Drašković još nije razgovarao s liderom DS i predsednikom Republike Borisom Tadićem o razrešenju Srđana Srećkovića sa dužnosti ministra, tvrdi za naš list Žika Gojković, potpredsednik SPO. On navodi da su se Drašković i Tadić susreli pre desetak dana, ali da je tada bilo reči o skupštinskoj deklaraciji o Kosovu i zahtevu SPO da se „kosovska“ politika Srbije promeni. Srećkovićevo ime pomenuto je „samo ovlaš, u kontekstu nesprovođenja politike stranke u oblasti dijaspore“, kaže Gojković. U SPO, inače, tvrde da je isključenje Srećkovića iz stranke gotovo sigurno, a da će se o zahtevu da ostane i bez ministarske fotelje još razgovarati, jer je za to potrebna podrška od 126 poslanika u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari