Patrijarh: Vučić da misli kao Crkva; Mihajlović :SPC da ne vrši pritisak

Ostavite komentar


  1. Mihailović će sa Vučićem da ide ne na smetlište istorije, nego u pakao istorije. Jel ona razume jednostavne reči patrijatha Irineja: Ono što je uvek bilo naše!

  2. Vučić pozove na "DIJALOG",
    Patrijarh u tom "DIJALOGU" kaže svoje mišljenje, koje bi trebalo da bude i mišljenje SPC, a Mihajlović mu kaže na to da crkva ne bi trebalo da vrši pritisak….

  3. SPC se već odavno meša u svetovnu politiku. Žalosno je što njihovi predstavnici sede u državnim agencijama i što je Agencija za restituciju prvo njima izašla u susret, a jo gore je što ne plaćaju porez. To je protivustavno i protivno načelima EU, a oni koji su im to omogućili trebalo bi krivično da odgovaraju. Crkvi nije mesto u politici i tačka, niti ona sme biti u privililegovam položaju!

  4. Tako ti ucutkuj patrijarha u pozivu na dijalog. Ucutkivanje je najveca vrsta pritiska.Poziv da radi u interesu naroda samo lud moze nazivati pritiskom.

  5. SPC ili bolje receno deo crkve oko patrijarha i nekih episkopa vrsi pritisak odavno, bolja im je nevolja pa i rat na ovim prostorima od mira i blagostanja narodu a ne samo njima.Ja sam deo tog naroda, krsten i mislim da goreg patrijarha SPC nije imala od svog postanka. Podbunjuje narod, zarad svojih i interesa uskog kruga episkopa oko njega iduci od jednog do drugog prijema, sluzbenim audijem. Priziva nevolju za sve i srbe i albance i sve druge narode na ovim prostorima, a da sam nece krvarirti niti bezati, a jos manje ostati bez doma. Sve dok narod slusa ovakve i izdrzava ih, a dozvoljava bedu sebi i svojima, Srbija ce biti tuzna zemlja za sve.

  6. Što se tiče materijalnog bogatstva u dlaku se slaže sa crkvom. Što se pak tiče duhovne dimenzije, tu se već malo razilaze jer je crkva vezana za prošlost a Vučiću je nametnuta "svetla budućnost" omeđana rokom za izvršenje…

  7. Vi to pravo iz Tuzle dosli da drzite predavanje srpskom Patrijarhu drugarice ministarka Mihajlovic?

  8. REFERENDUM!!!! Kada se dodje do nekoliko mogučih opcija za Kosovo treba ići na referendum i da ceo narod odluči.Pripadnik sam SNS ali niko nema pravo da direktno odlučuje u ime naroda o takvom krucijalnom pitanju kao što je pitanje Kosova.Ni Vučič ni njegovi ministri.Nisam baš ni neki pobornik SPC ali SPC možda ima na Kosovu i više prava glasa negoli sama država Srbija.SPC je bila priznata institucija na Kosovu i onda kada država Srbija nije ni postojala na geografskoj karti sveta…za vreme 500 godina Otomanske vladavine.Glas Vladike i glas neke ministrice…nije jedno i isto.Pa nismo valjda poludeli skroz.

  9. Znaci udruzenja koja imaju par stotina clanova smeju da se bore za svoj politicki stav i da blokiraju centar Beograda, a SPC koja ima 5 miliona clanova ne sme da iznosi svoje stavove.

  10. Prvo Irinej da oformi patrijasiju u Pec pa drugima prica da se vrate. Lako je iz Beograda da se prica.

  11. Vala Mihajlovicka, jer ti i Patrijarh dosao na red. Ajde TI malo zacuti i prestani da maltretiras ljude oko sebe. Imaj bar malo postovanja. Zivish u XXI veku a ne u XX veku.

  12. Ministarka Mihailovic se bas umislila, saljuci ultimatum SPC! I sta to nadje ultimatum u patrijarhovoj izjavi, koji veruje da predsednik Vucic misli sto i srpski narod u vezi s Kosovom. A kako bi i mogao sa misli drukcije nego narod cija mu je vecina dala poverenje za predsednicku duznost?

  13. Patrijarh Irinej da odmah premesti sedište i ode u Peć. Zoranino će proći š Vučićevim.

  14. Da li irinej stoluje na Kosovu, u Pećkoj patrijaršiji,kada poziva na povratak izbeglih sa Kosova ?! Mihajlovićeva je mozak za ove popove( koji sebe smatraju za patricije) koji treba da se drže svog resora a ne da se mešaju u politiku i prave probleme čije posledice neće osetiti oni već srpski plebejci.

  15. @Pakao istorije*** Pa nije uvek bilo "naše". Postojbina Srba nije Kosovo,oni su doseljenici na tom prostoru,a njime su vladali i Rimljani,Vizantinci,Bugari,Turci…E,sada vladaju etnički Albanci,a istoriju treba proučiti a ne slušati popovske fraze,parole i floskule ! Crkve i manastiri jesu srpski ali to nikome ne daje za pravo da celu teritoriju Kosova prisvaja kada je ono ušlo u sastav Kraljevine SHS kao ratni plen 1918.god.

  16. Eto,…. ministarka vrši pritisak na patrijarha da on ne vrši pritisak na predsednika glede dijaloga. Između redova da se zaključiti da u startu jedna institucija (Crkva) koja je viđena kao jedan od bitnih faktora u dijalogu i predsednik nemaju iste ili slične pristupe rešavanja kosovskog pitanja. Inače, zašto bi onda intervenisala (u nečije ime?) ministarka upozorenjem o "pritisku"? Crkva se, kako reče patrijarh, uzda u svoje mišljenje koje se "poklapa" sa mišljenjem naroda, u narod, ali i u Rusiju. Šta će se dogoditi ako se mišljenja pobrojanih faktora ne podudaraju, a vidi se da se u startu ne podudaraju, sa stavom i pogledima onog ko ima moć odlučivanja? Mnogo teških pitanja! Jer,….. Crkva, narod i Rusija, svi zajedno, nisu mačiji kašalj.

  17. Hoće li ovaj pop vratiti prognane Srbe putujućom oslikanom bogomoljom,skalamerijom zvanom "voz" na Kosovo ? Gde je njegovo stanište kad sebi uzima za pravo da komentariše povratak prognanih?! Lako je ovim mantijašima da debatuju,filozofiraju,a da se ne izlože riziku po svoju glavu,to su prepustili sirotinji ! Usput,oslobođeni su PDV-a,poreza,a prihodi im nisu poznati državi u kojoj vrše svoj zanat. Da li je Srbija sekularna ili teokratska,nazovi "država"? Ministarka Mihajlović je pojam za ovog mahača svećama i prodavca magle.

  18. @Pakao istorije,
    "Ono sto je uvek bilo srpsko".
    Sve zavisi od kada se pocinje racunanje nase svojine. Kod nas je taj pojam rasteglji po potrebi.
    I kada smo "izbegavali" od Carnojevica pa na ovamo gde god da smo dosli tvrdimo da je nase. Tako je i Vojvodina od uvek bila nasa i naravno imamo pravo i na nju kao i na Kosovo. Eh bre ni je ni cudo sto niko nece sa nama. Ja se stidim.

  19. Ova gospodja je pre neki dan od strane Vladike Sumadijskog godpodina Jovana dobila najvece crkveno priznanje.

  20. Mi smo sekularna drzava, crkva ne treba da se mesa u pitanja drzave, tako je u svim civilizovanim drzavama

  21. Holandija ima ČETIRI PUTA manje zemlje od Srbije, a od poljoprivrede zarađuje 25 puta VIŠE (znači ralika je 100 puta), umesto što pomoću sporta (kandila i sveća) pokušavate da pravite srpski identitet evo ja vam predlažem da taj identitet pravite pomoću RADA, ajde da preteknemo Holandiju i Dansku u prihodima iz poljoprivrede…to je naš problem identiteta i opstranka…

  22. Ova prevejana popcina ne zivi bas od soli i pogace, vec kao zadnji tajkun! Znaci ne deli sudbinu naroda! Kad je zadnji put bio na Kosovu? Ne da on brani srpstvo, on mrzi ostale, jer za njega ne znaci nista ni albansko dete, njegova perspektiva ! Taj se uzda u Rusiju, a ne u trnoviti put do suzivota, pomirenja, vere i nade u ljubav medju ljudima! Ja zivem na Kosmetu, on zivi u oblacima, punom trpoezom i velikim lemuzinama, pu bre para, rumen ko jabuka! Bolje da se moli bogu za mir ne da huska na pokolje, on to nije preziveo! Opasan je za nas, vere mi!

  23. Irinej bi trebao da ima presto na Kosovu, da tamo stiti Srbe i pravodlavlje, ali istovremeno i u istoj meri da stiti i svako drugo bice , dapropoveda mir i ljubav, a ne da siri mrznju, naciinalizam i potpaljuje nova krvoprolica…Kakvo si ti samo zlo, Irineju, zivis u zlatu, kao car da si, bre.Politiku vodis u korist vladajucih klika i svoj pljackaski atitude gradis na zaludjenosti bednog naroda…Ko si ti ,zar je to nase pravoslavlje ?

  24. Zorranah protiv Bradatog. Od večeras u vašem gradu, na stadionu. Za botove i porodično mogućnost fotografisanja sa borcima.

  25. i ćutolozi/klimoglavci da pod hitno osnuju i svoju crkvu!-Medije već imaju: RTS i Pink!

  26. Dragi moj Irineju ja jesam za to da Kosovo ostane u sastavu Srbije ali kad posmatram koskovski problem kroz prizmu Svetog Pisma onda bi mogao reći da je sve to Božija zemlja, kao i svaka druga država koju su stvorili ljudi tih država.
    Dakle ako bi iko trebao nešto reći po tom pitanju onda bi svi trebali da ućute: i Srbi i Albanci.

  27. A šta je trebalo očekivati od patrijarha Irineja, još jednog od doušnika Udbe iz proteklih decenija. Otvorite dosijea pa će svi "udbini popovi" biti poznati. Inače, svojevremeno je služba prisluškivala Irineja (Bulovića, vladiku bačkog) kako priča sa Mirom Marković. Pa kaže on njoj: "Dobar dan gospođo, kako ste [Vi]?" A ona mu odgovara: "Dobro sam, kako si ti?"

  28. Ko god nešto kaže u vezi dijaloga o KiM, Vučić ili ova g-đa odmah reaguju da mu začepe usta. Patrijarh je govorio u ime Crkve i naroda srpskog, a vi iz Vlade kojoj grupi pripadate? Ili ne pripadate?

  29. Pitanje je da li Mihajlovicka sme tako nesto da izjavi, bez konsultacije sa onim koga brani. Rusija je uvek tamo gde treba, u SB UN, davala podrsku Srbiji i Rezoluciji 1244. Na stranu, sto gospodja opet gura prst u oko Putinu.

  30. OTVORENA IZDAJA
    Što se tiče Kosova tu nema nikakvih tajni. Vučić je svojim potpisom od dana 30.juna 2015.g. predao Kosovo Albancima. Marko Djurić je stvorio carinu Jarinje. Od tog trenutka administrativna granica prema Kosovu postala je državna. To su činjenice i to je istina. Vučić je povukao sa Kosova vojsku, miliciju, upravu, priznao kosovke pasoše, dao pozivni broj i ugurao SNS u kosovsku vladu. Povrh svega Vučić potpisao da će javno (sa narodom) i priznati Kosovo kao nezavisnu državu. Iz tih razloga i ovolika žurba jer je probio rok.
    Sada Vučić sprema da obmane Srbe da i oni potpišu njegovu ličnu izdaju. Znači traži verifikaciju izdaje Kosova. Briselski sporazum je tajna samo za Srbe.
    Sve ovo treba hitno proveriti i postupiti po zakonu…
    P:SAJDZO 2017.

  31. kad se brine za srpski narod sto je izbegao pred albanskim "zulumom" a sto se on sa ostalim popovima ne vrati u Patrijarsiju u Pec,, nego sedi u Beogradu. Sto se institucije drzave nisu prebacile na Kosovo da bi se ono sacuvalo. Lako je siriti propagandu iz sigurne "jazbine " iz boegradskog patrijarsiskog doma. Sram ga bilo sto uzbunjuje narod . Da popove slusamo ziveli bi kao na Atosu u Srednjem veku.

Ostavite komentar


Politika

Zajedno Vojvodina: Desetak odbora napustilo stranku zbog raspuštanja odbora u Novom Sadu i Pančevu 10

Zajedno Vojvodina: Desetak odbora napustilo stranku zbog raspuštanja odbora u Novom Sadu i Pančevu

Nakon što je centrala stranke Zajedno, zbog najave učestvovanja na loklanim izborima 2. juna, danas raspustila odbore u Novom Sadu, Nišu i Pančevu, iz solidarnosti i odbijanja centralističkog tretmana, članstvo i rukovodstvo još desetak gradskih odbora, među kojima su Zrenjanin, Kula, Sombor, Srbobran, Kikinda, Vrbas, Subotica i Novi Bečej, momentalno je podnelo ostavke, saopšteno je danas iz pokrajinskog odbora Zajedno Vojvodina.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.