Pavićević: Zašto niko iz REM-a nije došao u Skupštinu da brani svoj izveštaj? 1Printskrin RTS

Poslanik Zeleno-levog kluba Đorđe Pavićević izjavio je danas tokom skupštinske rasprave o izveštaju Regulatornog tela za elektronske medije o izveštavanju televizija o nasilju da je Savet REM, a posebno njegova predsednica Olivera Zekić pretvorila to telo u alat vlasti i da zbog toga ceo Savet treba da podnese ostavku ili pod hitno bude smenjen.

On je izrazio negodovanje što niko iz REM nije došao u Skupštinu da brani svoj izveštaj.

„Možda su imali preča posla, kao na primer da Informeru da dozvolu. Time je Informer dobio blanko dozvolu da radi šta hoće“, rekao je Pavićević.

On je rekao da je izveštaj loš i da mu je omiljeni deo da su „zabeležene rubrike dečjeg programa“ i da ta konstatacija zvuči „otprilike kao zabeležena voda na Marsu ili znakovi života u svemiru“.

Pavićević je ukazao da REM odbacuje prijave za nasilje u rijalitijama i na televizijama i to kao neblagovremene ili nepotpune.

Poslanik grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ i ovlašćeni predstavnik Odbora za kulturu i informisanje Nebojša Bakarec rekao je da Informer i dodela pete frekvencije nisu predmet izveštaja.

Kako je rekao, on se raspitao u REM i dobio informaciju da je Informer stručnoj službi REM podneo programski elaborat i formalnu prijavu, po proceduri.

Na govor Bakareca u kojem je ponovo pominjao opoziciju i televizije Nova S i N1 nazivao tajkunskim usledio je veliki broj prijava za povredu Poslovnika.

Poslanica Dveri Tamara Milenković Kerković javila se po povredi poslovnika i rekla je da je Bakarec morao da iznese izveštaj Odbora za kulturu i informisanje, a ne svoje viđenje rada medija koje naziva tajkunskim i rada opozicije.

„Nastavite li ovako, imaćete duplo veći broj ljudi na ulicama“, rekla je Milenković Kerković, na šta joj je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić odgovorio da je poziva samo da ne upadaju u Skupštinu za vreme protesta, a da im je za ostalo „široko polje“.

Orlić je tvrdio da poslanici opozicije dok Bakarec govori pokazuju „vrhunsko nepoštovanje i potpuno divlje ponašanje“ jer viču, vrište i udaraju rukama i nogama u poslaničke klupe, a poslanica Demokratske stranke Dragana Rakić koristi pištaljku.

Poslanica DS Tatjana Manojlović rekla je da je REM dostavio nešto što je „apsolutna podvala i prevara“ Odboru za kulturu i informisanje, što „na sve liči, ali ne liči na izveštaj REM“ koji ne liči čak ni na njihove ranije izveštaje, a da Bakarec zloupotrebljava govornicu za širenje govora mržnje prema političkim neistomišljenicima.

Orlić joj je odgovorio da je zahtev opozicije bio da se od REM ne traži standardni izveštaj, već izveštaj koji će da se bavi ovim temama i da mu je poslanik Zeleno-levog kluba Radomir Lazović tražio izveštaj o programu.

Poslanik Dveri Ivan Kostić ukazao je da Orlić bez ikakvog razloga poslanicima oduzima dva minuta od vremena poslaničke grupe „bez ikakvog razloga“ kada se jave za povredu Poslovnika.

Poslanik grupe „Za pomirenje“ Jahja Fehratović rekao je da je REM jedna od bitnih institucija i pozvao sve poslanike da se manu politikanstva i da sednicu iskoriste kao priliku da pošalju poruku građanima da su odgovorni ljudi, a ne da podgrevaju zlo koje je dovelo do tragedije.

U Skupštini Srbije određena je pauza, a rad će biti nastavljen u 16 sati, kada u Skupštinu dolaze predstavnici Vlade Srbije kako bi odgovarali na poslanička pitanja, pošto je taj institut predviđen poslednjeg četvrtka u mesecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari