Pavićević (ZLF): Ukoliko se vlast bude pravila da je sve u redu, borba se izmešta van institucija 1foto FoNet Milica Vučković

Narodni poslanik iz Zeleno-levog fronta Đorđe Pavićević kaže za N1 da će poslanici vladajuće većine „svakako brzo pokušati da izaberu predsedavajuće, odnosno predsednika Skupštine, a opozicija će ukazivati na izborne nepravilnosti, izbornu krađu i nelegitimnost onih koji u skupštini sede. Dodaje i da ako vlast bude gluva na ono što se dešava, onda nema drugog načina nego da se borba za izborne uslove izmesti izvan institucija.

„Za nas ta skupština nije reprezentativna u ovom sastavu“, poručuje on u Danu uživo na TV N1.

Imajući u vidu da predstavnici Srbije protiv nasilja, Nade i dela Mi – glas iz naroda nisu učestvovali na konsultacijama u skupštini na kojima je odlučeno da 14. saziv parlamenta ima šest potpredsednika, Pavićević smatra da zbog toga ne gube mnogo, ukazujući da vladajuća koalicija ni u prošlom sazivu nije dozvoljavala opoziciji da vodi sednice.

„To bi imalo značaja da postoji odredba, kao u nekim zemljama, da se rotiraju oni koji predsedavaju sednici“, ocenjuje Pavićević.

On je dodao da će u odborima svakako uzeti učešće, jer im to i po zakonu pripadu, neće učestvovati samo tamo gde je potrebno da ih izglasaju poslanici SNS.

Kaže i da bi želeli da se razgovara o izbornim uslovima, a za to je, kako navodi, neophodno da skupština promeni neke zakone, „da donese taj posebni zakon (leks specijalis) kojim bi se uspostavilo ono što mi želimo – da izbori budu kontrolisani, i da u toj kontroli učestvuju i opozicija i organizacije civilnog društva“.

„Tražili smo da se što pre krene s razgovorima o promeni izbornih uslova, i onda da se uputi predlog skupštini, i videćemo onda koliko je vladajuća većina spremna da razgovara o tome i organizuje izbore na pravi način“, rekao je Pavićević.

Na pitanje koji je način da se to postigne, on poručuje da „ne postoji način osim političke borbe, ukoliko to ne bude dovoljno, onda Srbija ide u krizu“.

„Ukoliko vlast bude gluva na ono što se događa i ukoliko se bude pravila da je sve u redu, onda nemate drugog načina nego da tu borbu izmestite izvan insittucija, ali bilo bi dobro da se ona dokle god može odvija u institucijama“, ukazao je Pavićević.

A na podsećanje da institucije nisu reagovale ni na poslednji slučaj seljenja birača iz Male Krsne u beogradsku opštinu Voždovac, on ocenjuje da na tom slučaju vidimo da su tužilaštva posebno sporna, ne žele da procesuiraju išta što radi vladajuća koalicija, podsećajući da je i ODIHR u izveštaju konstatovao nedelovanje institucija.

Upitan kako to promeniti, on ističe da „sad sve mora brzo da se odigra, nemamo beskonačno vreme da o tome raspravljamo, ukoliko se te stvari ne razreše u narednih mesec dana, imaćemo krizu“.

„Mi nismo dali rok, ali prosto rokovi teku – do kada moraju da se raspišu gradski izbori, da se ostvari uvid u biračke spiskove, da se uspostavi neka vrsta kontrole. Na vlasti je ili da razgovara o tome ili da ne prihvate, uz rizik koji nosi to neprihvatanje – a to je produbljivanje krize. Imate vlast za koju i međunarodna zajednica i građani Srbije znaju da je pokrala izbore“, ukazuje on.

A što se tiče krivičnih prijava koje su danas pripadnici Srbije protiv nasilja podneli protiv načelnika policijske stanice Voždovac Dragomira Topisirovića, zbog osnovane sumnje da je zloupotrebio svoj službeni položaj, i Bojane Simić, Jovane Pešić i Nikole Pešića, zbog osnovane sumnje da su davali i primali mito u vezi sa glasanjem, on kaže da ima smisla podnositi ih.

„Ukoliko ih ne podnesete, onda ne znate ko u tužilaštvu ne reaguje na njih, nećete kasnije imati mogućnost da to ako bude moguće procesuirate, a i važno je zbog iscrpljavanje domaćih pravnih sredstava“, naveo je Pavićević.

Dodao je da ukoliko ne podnosite sve ove prijave, vi nećete posle nekoga ubediti da se dogodilo zaista nešto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari