Zeleno-levi front položio cveće na mestu ubistva Zorana Đinđića 1Foto: Zeleno-levi front/Siniša Obrenić

Predstavnici stranke Zeleno-levi front položili su danas cveće u dvorištu Vlade Srbije, na mestu na kome je, na današnji dan, pre 21 godine ubijen premijer Zoran Đinđić.

Funkcioner ZLF Dobrica Veselinović izjavio je tom prilikom da je konačni poraz Đinđićevih ubica i onih koji su se radovali njegovoj smrti to što njegova žrtva nije bila uzaludna, već je inspiracija u borbi za bolje društvo, prenela je stranka na društvenoj mreži Iks (X).

„Mi danas umesto lamenta nad zaista turobnom sudbinom našeg društva, umesto lamenta nad svim propuštenim prilikama, želimo da pošaljemo poruku nade i pozovemo građane da se trgnemo iz letargije, odbacimo ulogu žrtve, i uložimo svu svoju energiju da od Srbije napravimo dobro mesto za život naše dece i budućih generacija“, kazao je Veselinović.

ZLF je u objavi ocenio da u Srbiji ima budućnosti i da se od Srbije može stvoriti zemlja koja će biti poštovana, koja je deo Evrope – „zemlja iz koje ljudi ne žele da odu i zemlju u kojoj se deca rađaju“.

Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine.

Vlada je nekoliko sati posle ubistva proglasila vanredno stanje u Srbiji, a kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana i deo pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Tokom vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003. godine, policija je u akciji „Sablja“ uhapsila više od 11.000 osoba, među kojima i političare, visoke vojne oficire i nosioce pravosudnih funkcija.

U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a sud je 23. maja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i njegov zamenik Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršilac ubistva.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari