Pavle Grbović na sastanku sa Lajčakom: PSG podržava Evropski predlog sporazuma 1Foto FoNet/ Milica Vučković

„Gospodinu Lajčaku sam preneo stav Pokreta slobodnih građana, a to je da podržavamo Evropski predlog sporazuma o Kosovu. Kristalno je jasno da je postala politički nemoguća pozicija zalagati se za ulazak Srbije u EU, a biti protiv sporazuma iza kog stoje sve članice EU kao i SAD.

Izrazio sam nadu da će svi politički akteri biti upoznati sa sadržinom implementacionih aneksa pre sastanka u Ohridu 18. marta, jer je dosadašnja praksa samo produbila nepoverenje i udaljila nas od neophodnog konsenzusa za rešavanje ovog problema.“ rekao je Pavle Grbović, predsednik Pokreta sloobodnih građana, nakon sastanka sa Miroslavom Lajčakom, izvestiocem Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, saopšteno je iz Pokreta.

„U tom pogledu predlažem da predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić pre 18. marta sazove Kolegijum Narodne skupštine na kom će predsednik Vučić šefovima i zamenicima šefova poslaničkih klubova predstaviti dokument o kom će biti reči u Ohridu. Na taj način bi se proces koliko toliko vratio u institucionalne okvire.“ dodao je Pavle Grbović.

Kako su naveli u saopštenju Grbović je rekao da kada je reč o samom sporazumu na sastanku podvukao značaj formiranja ZSO u skladu sa briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine uz naglasak da je od velike važnosti da prilikom njihovog usvajanja u skupštini Kosova se primeni princip dvostruke većine: „To znači da za usvajanje tog predloga se osim apsolutne većine svih poslanika zahteva i većina poslanika iz manjinskih zajednica. Na taj način bi se omogućio povratak predstavnika Srba u institucije ali bi se sprečilo da se o nečemu što je od suštinskog značaja za život Srba odluka donese bez njihove saglasnosti.“

„Imam očekivanje od EU koje svi građani Srbije koji veruju u evropsku budućnost dele da će u slučaju prihvatanja i sprovođenja ovog sporazuma Srbiji biti dat jasan signal da će proces integracija biti ubrzan. Ne očekujemo da se žmuri na evidentnu neispunjenost kriterijuma, niti očekujemo ulazak Srbije u EU preko reda jer na ovaj proces ne gledamo kao na mogućnost političke trgovine već zaista kao na šansu za normalizaciju odnosa.“ rekao je Grbović.

„Ono što očekujemo i što može i jeste realno je da ukoliko se sporazum implementira u dobroj veri Srbija otvori i zatvori poglavlje 35. Ono formalno jeste samo jedno od 35 pregovaračkih poglavlja, ali politički je imalo veću težinu u odnosu na sva ostala i njegovo zatvaranje bi značajno ubrzalo dalji proces integracija.“ zaključio je Pavle Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari