Lajčak razgovarao sa opozicijom o evropskom planu za Kosovo 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Izvestilac Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak završio je u sedištu delegacije EU u Beogradu sastanak s predstavnicima stranaka proevropske opozicije na kojem im je predstavio evropski predlog za pitanje Kosova.

Kako je objavio Euronews Srbija stranke su Lajčaku prenele neslaganje sa četvrtim članom evropskog koji se odnosi na prijem Kosova u međunarodne organizacije, a izneli su i kritike na račun vlasti.

Sastanku sa Lajčakom prisustvovali su predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović, Radomir Lazović ispred pokreta Ne davimo Beograd i generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je nakon sastanka rekao da je Lajčaku preneo da se od EU očekuje jasan stav o putu Srbije ka EU, te da ga je upoznao s time da će ova stranka usvojiti plan Srbija u EU do 2030.

Predsednik Demokratke stranke Zoran Lutovac naveo je da je preneo stav da je neprihvatljivo što se dijalog vodi sa samo jednim čovekom te da opozicija o tome saznaje samo od predstavnika međunarodne zajednice.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne radi ništa da se krene u pravcu da dobije podršku i građana i institucija“, rekao je Lutovac.

Stefan Jovanović saopštio je ranije da je u ime Narodne stranke izneo sumnju da sporazum vodi ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Lajčak bi ponovo trebao da se sretne s Vučićem i ostaje u Beogradu do sutra, a reč je o intenziviranju aktivnosti uoči nastavka dijaloga 18. marta u Ohridu, preneo je Euronews.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je da je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak pozdravio inicijativu SSP-a i lidera te stranke Dragana Đilasa da se evroposlanici biraju i u zemljama kandidatima za članstvo EU.

„Druga važna stvar je da je Dragan Đilas insisitirao da se u okviru pregovora definiše mapa puta kojom bi se Srbiji jasno otvorila perspektiva da postane članica EU do 2030. godine. Za tako nešto u ovom trenutku nema garancija, ali postoji spremnost i volja da se u tom pravcu ide“, naglasila je Tepić gostujući na TV Nova S.

„Gospodinu Lajčaku sam preneo stav Pokreta slobodnih građana, a to je da podržavamo Evropski predlog sporazuma o Kosovu. Kristalno je jasno da je postala politički nemoguća pozicija zalagati se za ulazak Srbije u EU, a biti protiv sporazuma iza kog stoje sve članice EU kao i SAD.

Izrazio sam nadu da će svi politički akteri biti upoznati sa sadržinom implementacionih aneksa pre sastanka u Ohridu 18. marta, jer je dosadašnja praksa samo produbila nepoverenje i udaljila nas od neophodnog konsenzusa za rešavanje ovog problema.“ rekao je Pavle Grbović, predsednik Pokreta sloobodnih građana, nakon sastanka sa Miroslavom Lajčakom, izvestiocem Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, saopšteno je iz Pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari