Politička nezrelost, nacionalizam kroz jadikovku ili kemp: Zašto pesma "Veseli se, srpski rode" izaziva polemike i kritike u regionu? 1Foto: Starsport.rs/Srdjan Stevanovic

Dejvis kup turnir u Malagi završen je 26. novembra, ali je jedna od vodećih tema u brojnim regionalnim medijima i na portalima i dalje nastup srpskih tenisera – „kulisa“ pred njihov izlazak na teren u meču četvrtfinala protiv Velike Britanije, a potom i u polufinalu protiv Italije bila je novokomponovana pesma „Veseli se, srpski rode“ Danice Crnogorčević, što je izazvalo brojne komentare.

Upravi prestižnog teniskog takmičenja stigle su kritike određenih organizacija koje su pesmu okarakterisale kao „neonacističku“, pa su na zvaničnim profilima Dejvis kupa obrisane objave koje su prikazivale Novaka Đokovića i ostale članove srpske reprezentacije u ovom „muzičkom izdanju“ .

Prema pisanju kosovskih i pojedinih crnogorskih medija, poslednji stih ove pesme „Nek se srpski barjak vije od Prizrena do Rumije“ je politički problematičan, jer „svojata tuđe teritorije“ i liči na „poziv na aneksiju“, a slične reakcije objavili su i neki hrvatski i britanski portali.

Nastup naših tenisera u Malagi i zašto pesma „Veseli se, srpski rode“ izaziva polemike i kritike u regionu za Danas komentarišu književnica Mirjana Đurđević, novinar, kolumnista podgoričkih Vijesti i pisac Balša Brković, i teoretičar medija i muzičar Vladimir  Đurić Đura.

Politička nezrelost, nacionalizam kroz jadikovku ili kemp: Zašto pesma "Veseli se, srpski rode" izaziva polemike i kritike u regionu? 2
Foto Borislav Ždrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Prema rečima Mirjane Đurđević, radi se pre svega o političkoj nezrelosti koju su momci iskazali svojim „muzičkim nastupom“.

– Ne radi se to usred predizborne kampanje ako braniš boje čitave Srbije! Pevajte šta god hoćete u svlačionici, ali pred kamerama zastupate sve nas i svoj patriotizam iskazujte jedino s rukom na srcu kada se svira državna himna – pod uslovom da se nađete na pobedničkom postolju. Doduše, zašto bi teniseri bili zreliji i odgovorniji od predsednika svih građana, koji zloupotrebljava svoju medijsku moć da svakodnevno vređa bar pola Srbije? – kaže Đurđević.

U komentaru za Danas Balša Brković ističe da je suština svakog nacionalizma gola banalnost.

– Ova pjesma koju je Novak odabrao svjedoči upravo to. Popis iz regionalne geografije koliko shvatam nosi neku posebno moćnu emociju? To je zapravo smiješno. Ovakve nacionalne jadikovke idealan su duhovni okvir za poraz. To se i desilo… – smatra Brković.

Politička nezrelost, nacionalizam kroz jadikovku ili kemp: Zašto pesma "Veseli se, srpski rode" izaziva polemike i kritike u regionu? 3
Foto: EPA-EFE/Kai Foesterling

Za razliku od naših sagovornika i nekih regionalnih medija, Vladimir Đurić Đura događaj u Malagi vidi samo kao muzički:

– U svakom slučaju mogu da kažem da je to super nova pesma i da mi se mnogo više sviđa od kompletnog trep talasa, od Jale Brate i Senidah, Nucija i Vojaža. Drago mi je da su Nole i drugari pevali tu pesmu, a ne neku od pomenutih. Pesma koja promoviše lepote života… Ma to je sve u redu. Malo kemp, ništa tome ne fali – navodi Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari