Petar Petković: Kurtijeve želje o sankcijama Srbiji završiće kao u poslovici "ko drugome jamu kopa, sam u nju pada" 1Petar Petković Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da to da li će proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine biti nastavljen zavisi isključivo od Aljbina Kurtija, koji mesecima, kako svojim političkim delovanjem, tako i nasiljem i terorom na terenu blokira primenu dosadašnjih sporazuma i upinje se da radi sve suprotno od normalizacije pa svakodnevno poseže za eskalacijom političko-bezbednosne situacije na terenu.

„Tok i rezultate dijaloga Beograda i Prištine određuje pre svega formiranje Zajednice srpskih opština na način dogovoren u Briselu, a na koju Srbi sa Kosova i Metohije čekaju više od 10 godina ali se Кurti pravi nevešt pa na sve načine pokušava da izbegne čak i pominjanje te obaveze“, kaže Ptković.

On dodaje da će Beograd zato uvek podsećati i insistirati na formiranju ZSO jer će samo tako Srbi moći da ostvare svoja kolektivna prava na ovim prostorima.

„Srbija je u međunarodnoj zajednici prepoznata kao kredibilan partner u izgradnji mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, što je, između ostalog, dokazala mudrim i uzdržanim odgovorima na Кurtijevu ratnohuškačku politiku i pokušaje potčinjavanja srpskih opština na severu Kosova i Metohije“, naglasio je Petkvić.

On je objasnio da Kurtijeve želje o nekakvim sankcijama protiv Srbije završiće se u skladu sa poslovicom: ko drugome jamu kopa, sam u nju pada.

„Svim međunarodnim sagovornicima, uključujući i one koji su u prošlosti bili najsnažniji politički sponzori Prištine, jasno je sa koje strane preti opasnost i ko svakodnevno proizvodi nove eskalacije koje nas udaljavaju i od normalizacije i od mira“, zaključio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari