Kurti: Zapad da uvede vizni režim i ukine investicije Srbiji zbog izbegavanja primene Ohridskog sporazuma 1foto EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da Zapad treba da sprovede kaznenu politiku prema Beogradu, jer je kako je naveo, njihov pristup Srbiji „mek“, prenosi Kosovo online pozivajući se na Nacionale.

Kurti je za estonski medij „Delfi“ naveo da „Srbiju treba naterati da primeni Ohridski sporazum za normalizaciju odnosa sa Kosovom“.

„Evropska unija bi trebalo da zapreti Beogradu vraćanjem viznog režima. Ona bi bila spremni da odmah sprovede sporazum, jer se ne bi usudila da izgubi slobodno kretanje bez viza“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, poruka Sjedinjenih Američkih Država treba da bude da „podršku Srbiji sa demokratskog Zapada ne treba uzimati zdravo za gotovo“.

Na pitanje da li Zapad treba da da „ultimatum“ Srbiji, Kurti je odgovorio potvrdno i dodao da bi trebalo da se razmotri opcija ukidanja direktnih stranih investicija.

„Da, mislim da bi protiv Srbije trebalo preduzeti oštre mere za strane investicije. Kada bi im se zapretilo povlačenjem, Srbija bi se odmah disciplinovano ponašala i sprovela naš dogovor“, rekao je Kurti.

Kurti je kazao da je činjenica da Evropska unija i SAD podržavaju i pomažu Kosovo, ali da je njihova greška što pokušavaju „mirnim putem“ da odvoje Srbiju od Rusije.

„Srbiju žele da izvuku iz Rusije mekom moći, a ne bičem. To ne funkcioniše“, rekao je Kurti.

Rešenje problema između Kosova i Srbije, uveren je Kurti, leži u punoj primeni Ohridskog sporazuma za normalizaciju odnosa.

Kako tvrdi, Srbija to ne radi.

„Rekao sam da ću potpisati taj sporazum, a Srbija samo da će ga prihvatiti, ali bez potpisivanja. Prema tome, mislim da nema razloga da se priča o tome kako je moguće da 1. januara ne bude ukinut vizni režim za Kosovo. Uradili smo sve što je bilo moguće u vezi sa Srbijom“, rekao je Kurti.

Dodao je da „Beograd nije zainteresovan za prava Srba, već za proširenje teritorije“,i da je spreman da sasluša svakoga ko nema „teritorijalne zahteve“.

„Sa druge strane, ja sam premijer svih građana Kosova, uključujući i Srbe. Dužan sam da saslušam sve njihove zahteve“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, loši odnosi sa Srbijom moraju da se promene.

„Estonija nas je priznala istog meseca kada smo proglasili nezavisnost, pre više od 15 godina i veoma smo zahvalni na tome. Dakle, mi smo funkcionalna zemlja, ali odnosi sa Srbijom nisu dobri i to moramo da promenimo“, zaključio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari