Petar Petković sa ambasadorom Italije: Kurti se mora zaustaviti u nameri da izazove požar 1Petar Petković Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković informisao je danas ambasadora Italije u Srbiji Luku Gorija o ugroženoj bezbednosti srpskog naroda na Kosovu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Petković je sa Gorijem razgovarao o jednostranim potezima Aljbina Kurtija koji je nasilno i protivpravno doveo nelegitimne gradonačelnike i specijalne jedinice u srpske objekte na severu Kosova što je dovelo do novih tenzija i krize na terenu.

Kriza, navodi Petković, ne odgovara nikome sem vlastima u Prištini koja na taj način želi da izbegne obavezu formiranja Zajedinice srpskih opština (ZSO) na koju Srbi čekaju 3.700 dana.

Petković je naveo da su svakodnevne pretnje Aljbina Kurtija i targetiranje ljudi „ništa drugo nego nastavak terora i pritisaka na Srbe“ i ukazao na“neosnovano hapšenje Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića“.

On je rekao da postoje neoborivi dokazi o njihovoj nevinosti, kao i na mučko ranjavanje Dragiše Galjka od strane Rosu specijalca, što je, kako je naveo, nastavak ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Kosovu.

Petković je izrazio žaljenje i zbog povređenih vojnika Kfora kojima je poželeo brz oporavak.

On je u saošpštenju ukazao da će srpski narod istrajati „u svojim legitimnim zahtevima da lažni gradonačelnici moraju da napuste objekte na severu Kosova, kao i Kurtijevi specijalci, a da se Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste iz pritvora“.

Petković je dodao da ohrabruje što su po prvi put zemlje Kvinte osudile ponašanje Aljbina Kurtija u pogledu nasilja na severu Kosova i naglasio da se Kurti mora zaustaviti u nameri da izazove požar u pokrajini i celom regionu.

„Ostajemo opredeljen dijalogu i razgovoru kao mehanizmu za rešavanje problema i stvaranje bezbednog okruženja za ostanak i opstanak srpskog naroda u pokrajini i učinićemo sve da ga sačuvamo“, naveo je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari