Peter Stano: Kosovo i Srbija ne mogu napredovati na evropskom putu ukoliko ne sprovedu sporazume 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano rekao je da Kosovo i Srbija ne mogu napredovati na evropskom putu ukoliko ne bude napretka u primeni prošlogodišnjeg Sporazuma o normalizaciji odnosa, ali i svih drugih postignutih u okviru dijaloga, prenosi danas Radio Slobodna Evropa.

Unija žali zbog dosadašnjeg ograničenog napretka u primeni Sporazuma, koji se u potpunosti može pripisati obema stranama, naveo je Stano u pisanom odgovoru za RSE.

Kosovo i Srbija su 27. februara 2023. godine prihvatili Sporazum o normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU, koja posreduje dijalogom, a potom su 18. marta usaglasili i Aneks za njegovu implementaciju na terenu.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi optužio je Srbiju da odbija da sprovede Sporazum o normalizaciji odnosa, te napomenuo da zvanični Beograd nije želeo da ga potpiše.

Iz EU je saopšteno da je, iako nije potpisan, sporazum je pravno obavezujući, a obaveze koje iz njega proizilaze postale su sastavni deo evropskog puta za Kosovo i Srbiju.

Sporazum Kosova i Srbije, pored ostalog, predviđa međusobno poštovanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, priznanje dokumenata, diploma, registarskih tablica, kao i produbljivanje saradnje u oblasti ekonomije, vladavine prava, zdravlja, nestalih osoba.

Srbija se obavezala da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, dok je Kosovo prihvatilo obavezu da srpskoj zajednici pruži određeni nivo samomenadžiranja, odnosno da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, navodi RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari