Peter Stano povodom tenzija na Kosovu: Svi moraju da preduzmu akcije za deeskalaciju situacije 1foto: Prinstcreen/YouTube/ European Commission

Evropska unija (EU) snažno osuđuje nemire koji su se dogodili između kosovske policije i građana na severu Kosova, kao posledicu pokušaja da novoizabrani gradonačelnici uđu u opštinske kancelarije, kao i napad na patrole misije Euleks, saopštio je večeras portparol Evropske komisije Peter Stano.

Svi moraju da preduzmu akcije za deeskalaciju situacije kako bi se odmah uspostavio mir. EU neće prihvatiti bilo kakve dalje jednostrane akcije ili provokacije, rekao je Stano, dodajući da prioritet mora biti očuvanje mira i bezbednost na terenu, navodi se u saopštenju na sajtu Spoljnopolitičke službe EU (EEAS).

Stano je podsetio da EU konstantno naglašava da nedavni izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje za opštine u kojima su održani.

Takvo rešenje može jedino biti nađeno kroz istinski dijalog ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba, uz posredovanje EU, naglasio je Stano.

Sve vesti u vezi sa tenzijama na Kosovu pratite u Danasovom BLOGU

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari