Petković: Krećemo u formiranje Zajednice srpskih opština 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković rekao je da će predstavnici Srba sa severa Kosova pristupiti formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

On je na konferenciji za novinare 30. jula izjavio da će to biti odgovor ako vlasti na Kosovu ne odustanu od namere da od 1. avgusta počnu da primenjuju odluke o registarskim tablicama i ličnim kartama.

„Srbi nemaju šta da čekaju. Ako mogu da se ponašaju kako hoće, onda je normalno da Srbi počnu da formiraju ZSO, sad je prošlo deset godina, moraju sebi da obezbede svoja prava“, rekao je Petković.

Na pitanje o detaljima formiranja ZSO, Petković je odgovorio „O svemu ćemo vas obavestiti na vreme.

ZSO je dugogodišnji kamen spoticanja u dijalogu Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa dveju strana, koji je započet uz posredovanje Evropske unije pre jedanaest godina. Njegovo formiranje dogovoreno je u Briselu 2013. godine u okviru tog dijaloga.

Dve godine kasnije, u Briselu su dogovoreni principi o formiranju Unije, za koje je Ustavni sud Kosova u decembru 2015. utvrdio da nisu u potpunosti u skladu sa duhom Ustava.

Na osnovu te odluke Ustavnog suda, sporno je da Zajednica nije zasnovana na multietničnosti, već da okuplja opštine u kojima je jedna nacionalna zajednica većinska.
Petković je na konferenciji za novinare 30. jula izjavio da će ZSO omogućiti kolektivna i individualna prava Srba na Kosovu.

Odluke Vlade Kosova o preregistraciji i ličnim kartama nazvao je „nezakonitim“.

Od 1. avgusta, pored izdavanja takozvane ulazno-izlazne isprave, na Kosovu počinje preregistracija automobila sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija.

Petković je rekao da se vlasti na Kosovu, kada je reč o ličnim kartama, pozivaju na član 3. Sporazuma o slobodi kretanja, piše RSE.

Prema tom članu, „svaka strana može da primeni sistem po kome će lične karte biti praćene pisanim ‘ulazno-izlaznim’ dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da putuju u tranzitu u treću zemlju”.

Ono što svakako ne piše u tački 3 jeste da se ovo pitanje ulaznih i izlaznih dokumenata koji se izdaju za stanovnike druge strane odnosi upravo na Srbe koji žive na teritoriji Kosova i Metohije“, rekao je Petković.

On je ocenio da se ova tačka odnosi na građane Srbije, koji žive u centralnoj Srbiji, a ne na građane koji, kako je rekao, žive na Kosovu.

„Kurtija nije zainteresovan za sporazum, nego za ukidanje srpske lične karte za Srbe koji žive na KiM, odnosno imaju prebivalište na KiM. On želi da izgura postojanje države Srbije iz teritorije Kosova i Metohije“, rekao je Petković.

Komentarišući odluku vlasti na Kosovu o preregistraciji, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković ocenio je da je to, kako je naveo, i primer namere da se ukinu institucije Srbija na Kosovu.

Petković je rekao da ranije uspostavljeni režim nalepnica treba da važi dok se na visokom nivou ne usvoji trajno i konačno rešenje za registarske tablice.

Do tada se taj dogovor odnosi i na KM tablice“, rekao je on.

Petković je naveo da na Kosovu ima oko 10.000 registarskih tablica koje izdaje Srbija.

„Ali Kurti je zainteresovan samo za skidanje srpskih tablica sa Kosova… Kurti mora da zna da Srbi to neće učiniti, jer ne žele da žive u lažnoj državi, već žele da žive u svojoj državi i da imaju svoje. sopstvene institucije“, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije rekao je da se nada da će zemlje Kvinte izvršiti pritisak na kosovskog premijera da odustane od sprovođenja odluka, jer bi to, kako je rekao, moglo „izazvati ozbiljnu krizu”. .

On je naveo i da se nada da će međunarodna zajednica, osnažujući zemlje Kvinte, podržati odluku vlasti u Srbiji da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština.

Kurti: Reciprocitet sa dokumentima i registarskim tablicama u skladu sa zakonom

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je odluka Vlade koju vodi način da se Srbi zaštite od diskriminatorskih radnji.

Ovo će biti i jedna od tema sastanka Saveta bezbednosti Kosova koji se održava 31. jula.

Kurti je, putem video poruke na srpskom jeziku, poručio da odluku Vlade Kosova od 29. juna ne treba posmatrati drugačije nego kao „odgovor na kršenje vaših prava, vaših prava kao građanina Republike Kosovo”.

„Ono što sada počinjemo 1. avgusta, Srbija je počela da sprovodi pre 11 godina. Bićemo na raspolaganju dokazujući da je svaka naša radnja samo poštovanje zakona koji, kao takav, sve tretira isto“, rekao je Kurti.

U opštinama na severu Kosova, gde je većinsko srpsko stanovništvo, uvek se moglo voziti automobile sa KM registarskim tablicama koje izdaje MUP Srbije, što je bilo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom.

Takođe, na sednici Vlade Kosova u junu usvojeno je uputstvo za prelazak graničnih prelaza sa ličnim dokumentima koje izdaju srpske vlasti.

Objašnjava se da će prilikom ulaska na teritoriju Kosova sva ona lica koja imaju lična dokumenta izdata od vlasti Srbije dobiti potvrdu koja zamenjuje dokumenta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 28. jula da je zabrinut zbog sprovođenja tih odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari