Petković: Na odluke Prištine, Srbi će krenuti u formiranje ZSO, Vučić se sutra obraća javnosti 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da će Srbi krenuti u proces formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) ako Priština jednostrano pokrene sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine i od 1. avgusta ukine važenje ličnih karata izdatih u centralnoj Srbiji.

Petković je na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu ocenio kao „protivpravne i jednostrane“ odluke vlade u Prištini da od 1. avgusta uvede nove mere reciprociteta.

„Aljbin Kurti se poziva na sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine koji su u Briselu potpisali Borko Stefanović, kao tada glavni pregovarač Beograda, i Edita Tahiri. Tim sporazumom se, nažalost, priznaju kosovske lične karte i vozačke dozvole ali je sigurno da ne piše da se pitanje ulazno-izlaznih dokumenata odnosi konkretno na Srbe sa Kosova i Metohije“, rekao je Petković.

Ocenio je da Kurti tim merama želi da „istisne postojanje države Srbije sa Kosova i Metohije“.

„Kurtija ne interesuju ni sporazum ni ulazno-izlazni dokumenti već ukidanje srpskih ličnih karata za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji“, naveo je Petković.

Dodao je da u vezi najavljene preregistracije vozila sa tablicama sa nazivima gradova na Kosovu, koji se izdaju u Srbiji, na RKS registarske oznake, Priština želi da ukine važenje „statusno neutralnih KS tablica“.

„Srbi to neće da učine jer ne žele da žive u lažnoj državi već žele da žive u svojoj državi i da imaju svoje, srpske institucije na severu Kosova i Metohije. To mora svima da bude jasno“, kazao je Petković.

Pozvao je države Kvinte da „urazume Kurtija“, navodeći da jednostrane odluke Prištine „mogu da izazovu krizu sa nesagledivim posledicama“.

Petković je dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom dana obavio konsultacije sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i najavio da će se u vezi sa novonastalom situacijom Vučić obratiti javnosti sutra u 10 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari