Petković nakon potpisivanja sporazuma o energetici: Otvoren put za razgovor o formiranju ZSO 1Foto: Twitter/@PetkovicPetar

Glavni pregovarač Beograda i direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković izjavio je danas u Briselu da je posle usvajanja mape puta o realizaciji Sporazuma o energetici iz 2013. godine, otvoren put za razgovor o formiranju Zajednice srpskih opština, što je preneo i predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

„Imajući u vidu da je Priština godinama odbijala da razgovara o energetici i o važnim delovima sporazuma, ne samo da smo naterali Prištinu da razgovara već smo se i dogovorili o mnogim važnim pitanjima za život naših ljudi na severu Kosova i Metohije“, rekao je Petković.

On je objasnio da mapa puta predstavlja set koraka, rokova i odgovornosti jedne i druge strane koji počinju da teku onog trenutka kada Elektrosever dobije licencu za snabdevanje.

„Ono što je posebno važno, Elektrosever je dobio i mogućnost da pruža distributivne usluge, to je važno i tokom svih ovih sastanaka u Briselu Priština je to odbijala da pruži“, rekao je Petković, navodeći da je to dogovoreno na sastancima u Istanbulu.

Tako će Elektrosever moći da pruža važne usluge, poput izdavanja računa, naplata, održavanje mreže i povezivanje potrošača.

„To je mnogo važno jer imamo samostalnost u snabdevanju električnom energijom na severu Kosova i Metohije. Uspeli smo da osiguramo normalno snabdevanje potrošača električnom energijom. Rešićemo i brojna pitanja u vezi sa restrikcima, slab napon električne energije i krećemo u obnovu infrastrukture jer zbog njene dotrajalosti deo struje nije stizao do potrošača“, rekao je Petković.

Dodao je da je posebno važno da nakon izdavanja licence treba da usledi potpisivanje sporazuma sa Kosovskom kancelarijom za distribuciju električne energije i Kosovskim operaterom prenosnog sistema električne energije, davanje koda Elekstroseveru koji će tada biti operativan za snabdevanje potrošača strujom na severu Kosova.

https://www.danas.rs/vesti/politika/sta-predvidja-dogovor-o-naplati-elektricne-energije-izmedju-srbije-i-kosova/

„Čuli smo da su u Prištini pokušavali da zastraše građane navodeći da će morati da plaćaju nekakve dugove za struju. Međutim, sve pravne obaveze za svakog potrošača na severu Kosova i Metohije počinju da teku od onog trenutka kada potpišu ugovor sa Elektroseverom. Niko pre toga ne može ništa da naplati nikome“, naveo je Petković.

Navodi i da će postojati zaokružen sistem snabdevanja strujom dobijanjem distributivnih usluga i sa činjenicom da će iz centralne Srbije ponovo dolaziti struja do severa, preneo je portal Kosovo onlajn.

„U samoj mapi puta, na kraju, navodi se i to da će se u potpunosti poštovati sporazumi iz 2013. i 2015. godine. Čini mi se da smo ovom mapom puta dodatno pojačali te energetske sporazume pa sa pravom mogu da kežem da smo napravili dobar dogovor, ali to ne govorim sa euforijom jer čekam realizaciju“, rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari