Petković: Nakon uskraćivanja čitavog niza osnovnih ljudskih prava, ukinuto i pravo na verski život 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju (KiM) Petar Petković rekao je danas da je zabranom patrijarhu srpskom Porfiriju da boravi u Pećkoj patrijaršiji srpskom narodu na KiM, nakon uskraćivanja čitavog niza osnovnih ljudskih prava, ukinuto i pravo na verski život.

„Umerena i hrišćanska reakcija patrijarha na zabranu njegovog dolaska na Kosovo i Metohiju, praćena njegovom molitvom za mir između Srba i Albanaca, još jednom potvrđuje koliko je ispravna i pravedna borba srpskog naroda za opstanak na Kosovu i Metohiji i kolike su razmere zulima i nasilja kojem je naš narod izložen“, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, Pećka patrijaršija je viševekovno sedište srpskih patrijarha i pravo patrijarha Porfirija da obavlja službu u tom manastiru, čiji je starešina, je neprikosnoveno i starije od svakog svetovnog prava i jače od svakog ovozemaljskog nasilja.

„Onaj ko je doneo odluku o zabrani kretanja srpskom patrijarhu praktično je zabranio hrišćanstvo na Kosovu i Metohiji, ali srpski narod je imun na takve zabrane, jer je svoju hrišćansku veru očuvao i sačuvao u mnogo težim vremenima, a srpsko kandilo nisu uspeli da utule ni mnogo veći silnici, pa neće ni bašibozuk koji je danas na vlasti u Prištini“, kazao je Petković.

On je upitao da li će hrišćanska Evropa, u vreme kada kolektivno slavi božićne praznike, ostati nema pred ovim nasiljem bez presedana, i da li će preći preko činjenice da je jednom hrišćanskom narodu u srcu kontinenta nakon svega zabranjeno i da se moli Bogu.

Treba li ponovo da počnu da nam pale crkve i manastire da bi se neko probudio? Neka o tome misle oni koji ovih dana na sever Kosova i Metohije dovode prištinske nasilnike sa dugim cevima, neka još jednom dobro razmisle šta pomažu i kome pomažu, poručio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari