Petković: Neophodno da se do sada postignuti sporazumi u dijalogu sa Prištinom sprovedu u delo 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i obavestio ga da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali je neophodno da se do sada postignuti sporazumi sprovedu u delo.

Dijalog je, prema Petkovićevim rečima, od suštinske važnosti za stabilizaciju političkih prilika u regionu i ekonomski razvoj, ali neprihvatanje Prištine da ispuni svoje obaveze, pre svega da omogući formiranje Zajednice srpskih opština i njeno insistiranje samo na uzajamnom priznanju je svojevrstan je vid opstrukcije.

To je i pokazatelj da su prištinski političari nezainteresovani za odgovorno i ozbiljno rešavanje otvorenih pitanja i pronalažanje trajnog, kompromisnog rešenja, naveo je Petković.

Zapaljiva, antisrpska retorika prištinskih zvaničnika, koja, kao po pravilu, prethodi napadima na Srbe, njihovu imovinu i na pravoslavne crkve i manastire, svakako ne doprinosi stvaranju pogodne atmosfere za nastavak dijaloga, naglasio je Petković.

On je Bocan-Harčenku zahvalio na doslednoj pomoći Rusije u zaštiti državnih i nacionalnih interesa Srbije u međunarodnim organizacijama, ističući da je ruska podrška našoj diplomatskoj i političkoj borbi za Kosovo i Metohiju, samo jedan od brojnih pokazatelja iskrenog prijateljstva i bratskih odnosa država i naroda, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari