Petković sa ambasadorom, a Dačić sa predsednicom Grčke: Srbi brane Briselski sporazum 1Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji nesuglasice i probleme mogu rešititi samo dijalogom i Beograd će nastaviti da ulaže napore kako bi se situacija na terenu normalizovala, poručio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u razgovoru sa ambasadorom Grčke u Srbiji Jorgosom Diakofotakisom.

Srbi su, napuštanjem prištinskih institucija i mirnim, demokratskim protestom u nedelju, u Kosovskoj  Mitrovici odgovorili na siledžijsku politiku Aljbina Kurtija, na izbegavanje obaveza preuzetih u Briselskom dijalogu i na njegovu neskrivenu mržnju prema srpskom narodu, ocenio je Petković.

Prema njegovim rečima, srpski narod je time jasno iskazao nameru da stane u odbranu briselskog procesa i ostvari dva glavna cilja – formiranje Zajednice srpskih opština, kao jedino zagarantovanog mehanizma zaštite kolektivnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i povlačenje unilateralnih odluka Prištine o registarskim tablicama.

Petković je zahvalio Grčkoj na doslednoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, dodaje se u saopštenju.

Prethodno je iz Ministarstva spoljnih poslova saopšteno da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio u Atini da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta, a u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, zvanični Beograd je jednako posvećen očuvanju teritorijalnog integriteta i poštovanju međunarodnog prava.

Dačić je razgovarao sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu o unapređenju odnosa, evropskom putu Srbije, aktuelnoj situaciji u regionu, ali i projektima i planovima za prevazilaženje energetske krize.

On je zahvalio na podršci Grčke suverenitetu Srbije i dodao da je za Srbiju takav dosledan stav od ogromnog značaja.

Sagovornici su se saglasili da Evropa prolazi kroz jednu od najtežih energetskih kriza u istoriji i da zajednički projekti, poput izgradnje gasnog interkonektora, predstavljaju siguran način za stabilno snabdevanje ovim energentom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari