Petković sa Zijade: Svi potezi Prištine vode ka cilju, a to je proterivanje srpskog naroda 1Foto: Print screen Kosovo online

Ukidanjem upotrebe dinara i zabranom platnog prometa sa centralnom Srbijom Priština želi da sa dnevnog reda skine temu formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom kasni više od 4.000 dana, a u do sada potpisanim sporazumima finansijska podrška Srbima predviđena je kroz ZSO, rekao je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je u razgovoru sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UN (UNMIK) Karolin Zijade o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN ocenio da je „permanentno težak“ položaj srpskog naroda na Kosovu „drastično pogoršan najnovijim, jednostranim potezima Prištine“, saopštila je Kancelarija.

„Ukidanjem upotrebe dinara na teritoriji pokrajine i zabranom platnog prometa sa centralnom Srbijom, Srbima je onemogućena isplata njihovih prinadležnosti, socijalne pomoći, kao i finansiranje srpskih institucija na KiM, što je naš narod dovelo na ivicu humanitarne katastrofe“ rekao je Petković.

Po njegovoj oceni, „vidljiva je namera Prištine da sa ovom odlukom potpuno sa dnevnog reda skine i temu formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom kasni više od 4.000 dana, a u do sada potpisanim sporazumima, finansijska podrška Srbima na KiM predviđena je kroz ZSO“.

Petković je šefici Misije UNMIK ukazao i na „nemoguće uslove“ koje je Priština predvidela za sprovođenje referenduma za smenu četiri gradonačelnika na severu Kosova, uz ocenu kako „Kurti sve čini da referendum ne uspe“ i da „sa 3,5% glasova zadrži vlast lažnih gradonačelnika na severu“ Kosova.

Podsetio je, da je pored smene gradonačelnika, neophodno i da odbornici u lokalnim skupštinama podnesu ostavke, što prištinske vlasti nisu predvidele.

Svi potezi Prištine, providno i nedvosmisleno, vode ka samo jednom cilju, a to je definitivno proterivanje srpskog naroda, rekao je Petković.

On je istakao značaj delovanja Misije UNMIK u skladu sa njenim mandatom i statusnom neutralnošću, za Srbe i ostale nalbance u pokrajini, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari