Petar Petković o hapšenjima Srba: Na vezi sam sa Vučićem, pokrenućemo proceduru za sednicu SB UN 1Printskrin Kosovo onlajn

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, na vanrednoj konferenciji za štampu povodom hapšenja trojice Srba, rekao je da se zbog toga više puta tokom dana čuo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić koji boravi u Njujorku na redovnoj debati Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, pomenuće to i u svom govoru pred GS UN (planiranom za četvrtak), najavio je Petković.

Takođe je rekao da će Srbija pokrenuti sve procedure da se o akcijama nasilja i progona Srba na Kosovu sazove posebna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i da je od Vučića stigao nalog da se krene sa pripremama za to.

Prema Petkovićevim rečima, danas je prvo u Kosovskoj Mitrovici uhapšen kod Tehničke škole Ilija Elezović, stariji čovek i težak onkološki bolesnik koji je odveden u pravcu Prištine.

U Zvečanu, koji je prvo blokirala Kosovska policija, uhapšen je Dragan Milović, nekadašnji policajac, domaćin, otac troje dece, objavio je Petković.

A trećeg Srbina južno od Ibra, u Prilužju,  Zorana Kostića, koji ima 70 godina, strica predsednika privremenog organa opštine Vučitrn, njega su danas bukvalno oteli, ispričao je Petković.

U tome su, prema rečima direktora Kancelarije za KiM, učestvovali i radnici elektrodistribucije, odnosno kosovske kompanije KEC, koji su mu pozvonili, on im je otvorio i izašao ispred kapije, da im omogući da očitaju brojilo, tada je stigao civilni džip i četvorica koja nisu bili u uniformama su ga ugurala, bukvalno kidnapovala.

Završio je u Prištini, u odeljenju za ratne zločine, dodao je Petković, zaključivši da tu nema nikakvog prava već samo ogoljene sile prema Srbima.

U  toku je još jedna akcija nasilja, selo Kajkovo u opštini Leposavić, gde su u većem broju prisutne kosovske snage, dodao je Petković.

Ova današnja brutalna hapšenja i kidnapovanja kosovske policije, vrše se isključivo po nalogu Aljbina Kurtija koji hoće da protera srpski narod, rekao je Petković više puta tokom vanredne konferencije za medije, podsećajući na izjavu premijera Kosova posle poslednje rudne pregovora u Briselu, da će Srbi da pate i da plate.

Kurti je taj koji želi da izazove rat i on pored svih poziva međunarodne zajednice i pritisaka, očigledno da ima podršku nekog, a ima podršku onih koji govore o politici dve strane, čak i kada je isključivo jedna strana, Kurtijeva, odgovorna. Ti koji žele da podele odgovornost suštinski podržavaju Kurtija, jer je nemoguće da i pored svih poziva na deeskalaciju, on nastavlja sa nasiljem, istakao je Petković.

Osvrćući se na najavu da će predsedniku Aleksandru Vučiću biti zabranjeno da poseti Kosovo, Petković je rekao da se zloupotrebljava procedura najavljivanja poseta, te da srpskim zvaničnicima dozvole nisu potrebne.

Sve vreme pozivamo na mir, ali postoji granica gde će i našem strpljenju doći kraj, rekao je Petković, dodajući da će srpska strana činiti sve što je moguće u političkom i diplomatskom smislu da se mir sačuva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari