Petković: ZSO mora biti formirana u skladu sa postignutim dogovorima u okviru briselskog dijaloga 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kritikovao je danas kosovskog premijera Aljbina Kurtija, navodeći da uprkos Kurtijevim izgovorima, Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana u skladu sa dogovorima postignutim u okviru briselskog dijaloga Beograda i Prištine.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da je Kurtijevo „stalno smišljanje izgovora“ za nedelovanje po pitanju formiranja ZSO potvrda njegovog, kako je istakao, antisrpskog šovinizma.

„Kurtijeve lekcije o samoproglašenom ‘Kosovu’ kao građanskom društvu vrhunski su bezobrazluk, zato što je njegov programski cilj evidentno stvaranje monoetničke sredine na čitavoj teritoriji južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, i u to se svakodnevno uveravamo svedočeći o zulumu koji čini nad srpskim narodom od trenutka dolaska na čelo privremenih institucija samouprave“, tvrdi Petković.

Ponovio je da zvanični Beograd neće odustati od zahteva za formiranje ZSO jer to nije obično političko pitanje – već uslov fizičkog opstanka Srba na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari