Kakav je plan opozicije za sutrašnju sednicu Skupštine grada i šta za Danas kažu iz Mi – glas iz naroda, hoće li dati SNS većinu? 1foto FoNet/Beoinfo

Kao što smo već sto puta rekli, nećemo učestvovati u zajedničkom formiranju vlasti ni sa jednom stranom, kaže za Danas Borislav Antonijević, odbornik Skupštine Beograda, izabran na listi Mi – glas iz naroda, koji je nakon rascepa u tom pokretu ostao na strani sa Branimirom Nestorović.

Uoči sutrašnjeg drugog pokušaja konstituisanja Skupštine Beograda, Antonijević ističe da neće izneveriti poverenje birača i da će ostati dosledni njihovim principima.

– Naravno da ćemo prisustvovati sutrašnjoj sednici Skupštine Beograda, pa za sutra je najavljeno da ako ne bude većine, da će to objaviti. Naša je dužnost, kao odbornika izabranih od strane građana Beograda, da se pojavimo. Tu ćemo dužnost svakako ispuniti, kao i sve ostalo što smo obećali. Mi ispunjavamo obećano – zaključuje sagovornik Danasa.

Podsetimo, 18. februara pokušano je konstituisanje Gradske skupštine, ali se na toj sednici niko od predstavnika vlasti nije pojavio, a nakon izjave Aleksandra Vučića, dan ranije, da iako SNS i SPS imaju većinu, „kupovinom“ poslanika iz opozicije, ta bi vlast bila legalna ali ne i legitimna.

Kakav je plan opozicije za sutrašnju sednicu Skupštine grada i šta za Danas kažu iz Mi – glas iz naroda, hoće li dati SNS većinu? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Predstavnici opozicije iz koalicije Srbija protiv nasilja kažu za Danas da opet pripremaju onemogućavanje konstituisanja Skupštine sličnim načinom kao i prethodni put kada su razvili transparente o izbornoj krađi.

Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta i prvi na listi Srbija protiv nasilja za Beograd kaže za Danas da „ovakav saziv i ovakva skupština grada Beograda ne trebaju nikome i ne smeju da se dese”.

– Pogotovu ne smemo i nećemo govoriti o njenom konstituisanju ili pak nekakvoj većini za koju i SNS kaže da je ne može ostvariti na legalni način.

Kakav je plan opozicije za sutrašnju sednicu Skupštine grada i šta za Danas kažu iz Mi – glas iz naroda, hoće li dati SNS većinu? 3
Printskrin N1

To da su izbori u Beogradu pokradeni govore građani, stručne organizacije, međunarodni posmatrači, opozicija, i u konačnici, to je ono što je Evropski parlament istakao u svojoj rezoluciji, kao i ODHIR u svom finalnom izveštaju koji je objavljen juče – ističe Veselinović.

Što se Zeleno levog fronta i koalicije Srbija protiv nasilja tiče, napominje, stvar je jednostavna.

– Nećemo dozvoliti da se ovakav saziv skupštine grada konstituiše, i zahtevamo ispunjenje preporuka koje bi omogućile fer i slobodne izbore koji bi se onda desili. Prostora i vremena za to ima, i sva odgovornost za sve veću političku krizu u društvu je na SNS koji ne želi da prizna izbornu krađu i krene zajedno sa međunarodnim ekspertima u ispravljanje izbornih neregularnosti koje bi u konačnici celom društvu donele dobro – zaključuje Dobrica Veselinović.

Prema očekivanjima Miloša Pavlovića, potpredsednika Narodnog pokreta Srbije, gradski parlament se neće konstituisati.

Kakav je plan opozicije za sutrašnju sednicu Skupštine grada i šta za Danas kažu iz Mi – glas iz naroda, hoće li dati SNS većinu? 4
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

– Očekujem da se prekine farsa oko toga da li će da budu ili neće biti izbori i kada. O sutrašnjem planu opozicije dogovor je među svim strankama da se sačeka sama sednica – kaže Pavlović.

Komentarišući izjavu Ane Brnabić o tome da se ona zalaže za formiranje vlasti u Beogradu, iako predsednik Srbije apeluje na drugačiji slučaj, sagovornik Danasa kaže da je to jedna neistina, koja služi kao paravan da “eto njih članstvo pritiska”, ali „ako se donese odluka da se ide na izbore da će to biti zbog legitimiteta vlasti u Beogradu“.

– Na izbore mora da se ide zato što su izbori pokradeni, zato što je opozicija pobedila i pored krađe i zato što bi sve suprotno od toga predstavljalo klasičnu uzurpaciju institucija preko kojih manjina kontroliše većinu a to ne može – zaključuje sagovornik Danasa.

Odbornik Socijalističke partije Srbije u Skupštini grada Beograda i najstariji odbornik u ovom sazivu gradskog parlamenta Toma Fila izjavio je za da ako sutra dođe sam na konstitutivnu sednicu, koja je prekinuta 18. februara, to znači da se ide na nove izbore.

Ako se svi pojave u sali 1. marta, to će biti znak da je dogovor postignut, a ako dođem sam – ići će se na nove izbore, rekao je Fila.

Podsetimo, konačni rezultati izbora za odbornike Skupštine grada objavljeni su 3. januara, što znači da je rok za konstituisanje gradskog parlamenta 3. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari