Ko će raspisati izbore u Beogradu ako ne bude izabran predsednik Narodne skupštine? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Izbore u Beogradu nema ko da raspiše za 21. ili 28. april, kako najavljuje bivši predsednik SNS Aleksandar Vučić, ako Narodna skupština do 7. i 14. marta ne izabere novog predsednika republičkog parlamenta. Sve druge opcije koje bi naprednjaci smislili bile bi nezakonite i nelegitimne.

To kažu sagovornici Danasa koje smo pitali ko će raspisati eventualne izbore u Beogradu, ako Skupština grada Beograda do 3. marta ne bude konstituisana i ako se bude išlo u nove izbore, a naprednjaci reše da ispoštuju svog bivšeg predsednika Vučića koji je rekao da novi izbori mogu biti održani samo na dva datuma 21. i 28. aprila.

Treba reći da je Vučić govoreći o tim datumima, namerno ili nenamerno, napravio grešku zanemariši odredbu iz Zakona o lokalnoj samoupravi da predsednik Narodne supštine ima rok od mesec dana da raspiše nove izbore, te da glasanje ne mora da bude baš tad.

Ako je Vučić planirao da izbori budu raspisani već 3. marta zbog toga što beogradska skupština nije konstituisana, to nema ko da uradi jer Zakon o loklanoj samoupravi predviđa da da to čini predsednik Narodne skupštine koji 6. februara na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije nije izabran kao ni potpredsednici, već su samo potvrđeni mandati novim poslanicima.

A ako beogradski izbori ne moraju da budu baš 21. ili 28., kako Vučić zapoveda,  onda postoji prostor da novi predsednik Skupštine Srbije bude izabran.

Prostor za to se otvara i ako Skupština glavnog grada bude konstituisana, odnosno, bude izabran njen predsednik i sekretar, jer onda počinje da teče rok od mesec dana za izbor gradonačlenika, pa tek onda rokovi za izbore, ako ne bude novog prvog čoveka glavnog grada.

Nastavak konstitutivne sednice Narodne skupštine zasad još nije zakazan.

Sofija Mandić, pravnica i članica GIK, za Danas kaže da ako ne bude izabran predsednik Skupštine nema ko da raspiše izbore jer je on jedini zakonom ovlašćen da to učini.

– Paradoksalno, čak i ako bude izabran, biće to osoba čiji je mandat upitan, jer je dobijen na nepoštenim izborima, što je potvrdio i izveštaj ODIHR-a koji se odnosi isključivo na parlamentarne izbore – ukazuje ona.

Kako dodaje, svakako smo u krizi, šta god da se desi, a sve druge opcije koje bi naprednjaci mogli da smisle su nezakonite i nelegitimne.

Politikolog Boban Stojanović za Danas kaže da je pregledao Ustav, Zakon o Narodnoj skupštini i Poslovnik Skupštine i da predsedavajući samo predsedava prvom sednicom do izbora predsednika Skupstine, te da nema drugih ovlašćenja.

– Nema odrednice da vrši neke tekuće poslove do izbora predsednika Skupštine. Predsednika Skupstine inače menja neko od potpredsednika, ali nema ni njih. Svima iz proslog saziva je verifikacijom mandata na prvoj sednici prestao mandat. Tako da nema ko d araspiše beogradske izbore. Mora da se izabere predsednik Narodne skupštine. Što znači da bi se izbori raspisali u zakonskom roku ukoliko se ne konstituise skupstina grada, predsednik Narodne skupštine mora da bude izabran do 2. aprila. A ako žele izbore za 21. ili 28. april, predsednik Narodne skupštine mora da bude izabran najkasnije do 7, odnosno do 14. marta, pa da se najkasnije raspišu izbori 8. ili 15. marta uz minimum od 45 dana kampanje – zaključuje Stojanović.

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda zakazana je za petak 1. mart u 10 sati. Rok za izbor predsednika i sekretara ističe 3. marta. Vučić je rekao da će sa saradnicima iz SNS razgovarati u petak uveče. Vučić kaže da želi pun legitimet vlasti u Beogradu i pre bi išao na izbore nego da vlast bude bez legitimiteta, dok ga saradnici na čelu sa poverenicom za Beograd Anom Brnabić ubeđuju da vlast u glavnom gradu bude formirana.

Važni datumi

3. mart: prvi datum za eventualno raspisivanje novih izbora u Beogradu
3. april: poslednji datum za raspisivanje novih izbora u Beogradu ako nema Skupštine Beograda
3. april: poslednji datum za izbor gradonačelnika ako se konstituiše Skupština Beograda
17. april: prvi datum za eventualno održavanje novih izbora u Beogradu ako nema gradske skupštine
3. maj: prvi datum za nove gradske izbore ako se konstituiše Skupština grada
1. avgust: poslednji datum za održavanje novih izbora u Beogradu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari