Da li je izveštaj o izborima poremetio planove naprednjaka o izborima u Beogradu? 1foto A.H./ATAImages

Izveštaj o izborima misije ODIHR, čini se da je promenio planove naprednjaka o izborima u Beogradu. U kom pravcu će ići, trebalo bi da bude poznato najkasnije do 3. marta jer tada ističe rok za konstituisanje Skupštine grada Beograda.

Konstitutivna sednica Skupštine grada, ako ne dođe do zakulisnih promena, odložena je za petak 1. mart. Međutim, i dalje je otvoreno pitanje hoće li ovog puta beogradski paralament biti konstituisan ili će se ući u novi izborni proces u glavnom gradu i pod kojim uslovima.

Do objavljivanja izveštaja misije ODIHR o izborima u Srbiji gotovo da je bilo jasno da će se ići na nove izbore u Beogradu, koje opozicija traži,  i to zbog toga što Skupština grada nije konstituisana jer naprednjaci, kako su se izjašnjavali, ne žele većinu sa odbeglim odbornicima liste „Mi – glas iz naroda – Aleksandar Jerković“ jer nije u potpunosti legitima.

Dakle, odavali su utisak da ne žele da izberu predsednika gradske skupštine i sekretara što bi značilo da skupština nije konstituisana.

Sinhronizovana akcija

Ali, izveštaj ODIHR kao da ih je pokolebao u odluci o izborima, budući da u izveštaju, kako ga vlast tumači, nema osnova za međunarodnu misiju, nije konstatovana krađa, a prihvatanje datih preporuka do novih izbora, za četiri godine, ne predstavlja nikakav problem. Kao da se stvara teren za izgovore da pre izbora treba implementirati preporuke ODIHR te da ukoliko opozicija želi izbore, treba da dopusti da se otklone utvrđeni nedostaci.

Zato deluje kao sinhronizovana akcija da se odmah nakon objavljivanja izveštaja u tabloidima prijavljuje tekst da članstvo pritiska bivšeg predsednika SNS, Aleksandra Vučića, da vlast u Beogradu ipak bude formirana i da se ne ide na izbore u Beogradu.

To je, gotovo citirajući Informer, potvrdila i premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić, rekavši da je ogroman pritisak na Vučića da se konstituiše većina u gradskoj skupštini jer je jasno da postoji većina iako je Vučić rekao da treba paziti na legitimitet.

Ona je najavila razgovore o tome, te da je važno i šta o tome misle predsednik SNS Miloš Vučević i Aleksandar Šapić, kandidat naprednjaka za gradonačelnika i predsednik Privremenog organa u Beogradu.

Konsultacije sa Vučićem u petak popodne

Očekuje da će odluka biti doneta 2. ili 3. marta, a ne 1. marta, kada je zakazan nastavak konstitutivne sednice u glavnom gradu.

Konsultacije sa stranačkim kolegama najavio je i Vučić, ali tek za petak popodne, što bi moglo da ukazuje na to da će zakazana sednica za 1. mart ili biti odložena ili će se ponoviti scenario od 19. februara kada odbornici SNS i SPS nisu ušli u salu i nije bilo kvoruma za održavanje sednice.

Od socijaliste Tome File, najstarijeg odbornika koji bi trebalo da predsedava ovom skupštinom, juče nismo dobili odgovor šta će biti 1. marta.

Vučić je naveo i da do sad nije video razlog za promenu stava, a to je da vlast u Beogradu treba da ima pun legitimitet. Ipak, „prepustio“ je odluku kolegama iz stranke koji, kako je rekao, imaju vlast u stranci i donose odluke.

On je istakao da izbori u Beogradu mogu biti održani samo na dva datuma 21. i 28. aprila ako predsdnik Skupštine ne bude izabran, ali ako bude mogu do kraja maja.

Vučić je zanemario činjenicu iz Zakona o lokalnoj samoupravi da predsednik Narodne skupštine ima rok od mesec dana da donese odluku o raspisivanju izbora ukoliko gradski paralemnt ne bude konstituisan. To bi značilo da izbori u Beogradu mogu biti raspisani već 3. marta ili 10. ali i najkasnije 2. aprila. Od tada kreće rok od 45 do 60 dana za njihovo održavanje. Dodatni problem je i što još uvek nema predsednika Narodne skupštine.

Novi izbori pod međunarodnim pritiskom

Sagovornici Danasa drugačije tumače uticaj izveštaja ODIHR na odluku o izborima u Beogradu.

Ivana Petronijević Terzić, novinarka Demostata, smatra da će izbori za Skupštinu grada Beograda biti ponovljeni pod velikim međunarodnim pritiskom, dok politikolog Boban Stojanović kaže da izveštaj ne utiče na odluku o izborima.

Ivana Petronijević Terzić za Danas kaže da je izveštaj vrlo oštar i direktan i da se u njemu, standardnim rečnikom te organizacije u kojem nema političkih ocena, beleže brojne ozbiljne nepravilnosti, poput kupovine glasova, grupnog glasanja, ubacivanja listića u glasačke kutije, neprimerenog uticaja i neovlašćenog praćenja birača.

Kako dodaje, ODHIR je takođe zaključio da je kampanjom, koju je obeležila agresivna retorika, lična diskreditacija i verbalno zlostavljanje, dominirao predsednik države, da su zabeleženi pritisak na zaposlene u javnom sektoru i zloupotreba javnih resursa, te da je zamagljena granica između stranke i države.

– Prva reakcija države na ODHIR-ov izveštaj je bila očekivana, budući da su državni funkcioneri odmah krenuli u relativizaciju dokumenta i ublažavanje retorike. Fokusom na preporuke ODHIR-a, državni funkcioneri pokušavaju da, koliko je moguće, preokrenu izvešaj u svoju korist. Međutim, ako beogradski izbori budu ponovljeni, upravo to će pokazati da je izveštaj ODHIR-a vrlo težak i opterećujući za vlast – navodi ona.

Podseća da ne treba zaboraviti i da će se o decembarskim izborima u Srbiji izjasniti i Evropska komisija, nakon što je i Evropski parlament usvojio do sada najoštriju rezoluciju o izborima u Srbiji.

– Vlast je evidentno izložena velikom međunarodnom pritisku zbog ozbiljnih nedostataka u izbornom procesu. Zbog toga će, prema procenama Demostata, izbori za Skupštinu grada Beograda biti ponovljeni, što smo rekli i nekoliko dana nakon 17. decembra. Međutim, vlast će najverovatnije to javnosti i svojim biračima predstaviti kao nove izbore zbog nemogućnosti formiranja većine, a ne kao ponavljanje izbora zbog izborne krađe i pritiska koji trpi – kaže Petronijević Terzić.

Izbori samo ako SNS proceni da će bolje proći

A Stojanović procenjuje da vlast izveštaj nije previše potresao i da odluka o izborima zavisi od projekcije kako će na izborima proći i kako će taj rezultat biti instrument za predstojeće lokalne izbore.

– Jedna je projekcija SNS kako će na tim izborima proći, odnosno ići će na izbore ako će na njima bolje da prođe. Sve sa ciljem da se demotivišu dodatno birači u Beogradu za izbore za gradske opšine koji slede kasnije. Ako procene da neće bolje proći neće ih raspisivati, ako imaju većinu sa odbeglim odbrnicima „Mi – glas iz naroda“ – zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari