Platforma za pregovore u finalnoj fazi 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Tokom proteklog vikenda Skupština slobodne Srbije i partije koje su bojkotovale junske izbore usaglašavale su dokument u kojem se navode uslovi koje vlast treba da ispuni kako bi se osiguralo održavanje fer i slobodnih izbora.

Prema saznanjima Danasa u petak je održan sastanak na kojem su sve strane iznele predloge i u narednih nekoliko dana se očekuje konačna verzija platforme za pregovore sa predstavnicima vlasti uz posredovanje izaslanika Evropskog parlamenta.

Prema ranijim najavama, iza platforme bi trebalo da stanu predstavnici Skupština slobodne Srbije, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka, Dveri, Pokret za preokret, inicijativa Ne davimo Beograd, Pokret slobodnih građana.

Ove partije sastavile su i svoje platforme i predloge koje su dostavile predstavnicima SsS, dok je SsS načinila svoju medijsku platformu kojom je predviđeno formiranje novog Saveta REM-a donošenjem lex specialisa. Njegovi članovi bili bi medijski eksperti.

Najveći odjek u javnosti imao je radni papir SSP-DS-PSG-PZP kojim je, između ostalog, predloženo osnivanje ministarstva za izbore sa nazavisnim stručnjacima iz redova nevladinog sektora.

Prema predlogu SSP, DS, PSG i PZP, ministra bi birala Skupština Srbije iz redova nestranačkih ličnosti, a na predlog opozicionih stranaka. Drugi predlog je paralelno uređivanje javnih servisa koje bi omogućilo da se na RTS i RTV čuju i teme o kojima se sada ćuti jer režim kontroliše njihov rad.

Paralelna uredništva bi funkcionisala tako što bi se urednici smenjivali svaki drugi dan. Predloženo i formiranje novog tela umesto REM-a, a njegove članove birala bi Narodna skupština na predlog ministarstva za sprovođenje izbora.

Izvori Danasa kažu da je tokom usaglašavanja predloženo da se predlog o ministarstvu za izbore koriguje jer nije naišao na odobravanje i razumevanje stručne i opozicione javnosti, kao i ostalih stranaka koje učestvuju u pisanju izbornih uslova.

Kako nam je rečeno, suština predloga, koji treba da obezbede da će dogovoreno u dijalogu biti ispunjeno ostaje, ali bi ministarstvo moglo biti zamenjeno nekim drugim telom koje će se baviti predizbornim, izbornim i postizbornim radnjama.

Prema rečima naših sagovornika, moguća je i promena u delu koji se odnosi na uređivanje javnih servisa kako bi se efikasnije blokirala kontrola koju vlast sada ima nad njihovim radom. Sagovornici Danasa bliski partijama koji rade na tekstu platforme nam kažu da su se u petak razmatrale sve opcije.

Ono oko čega, za sada nema neslaganja među opozicionim partijama je razdvajanje termina predsedničkih, vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora, što će takođe biti jedan od osnovnih uslova opozicije u pregovorima sa vlašću.

Prema našim saznanjima, posle konsultacija sa pravnicima dokument Skupštine slobodne Srbije je, krajem prošle nedelje, poslat partijama, koje direktno učestvuju u pisanju platforme sa SsS, na razmatranje i razmenu mišljenja. Od danas se očekuje i konačno usaglašavanje, jer je prethodno više puta najavljivano da će platforma biti gotova do kraja januara.

Nakon toga, platforma će biti poslata i partijama koje su učestvovale na izborima i partnerima iz EU s kojima bojkot opozicija sarađuje.

Kako sada stvari stoje, ne može se očekivati da će partije koje su izašle na junske izbore i koje su prošlog utorka održale sastanak na poziv Nove stranke i Socijaldemokratske stranke prihvatiti taj dokument. Na tom sastanku bili su DSS, GDF, Zelena stranka, pokret Jedan od pet miliona, Nova Srbija, Zelena stranka, Mađarski pokret… Prema ranijim najavama i ove stranke prave svoju pregovaračku platformu.

Predstavnici vlasti ne smatraju da bilo šta od do sada predloženog treba i ima smisla usvojiti i promeniti u organizaciji izbora.

Zelenović: Još jedna TV sa nacionalnom frekvencijom

Bivši gradonačelnik Šapca i lider stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je da bi jedan od zahteva za stvaranje regularnih izbornih uslova mogao biti da se „preostala slobodna nacionalna frekvencija dodeli televiziji koja bi popunila informativnu prazninu u tom delu tv-spektra“, prenosi Beta.

U zakonitom postupku, nadziranim od Evropskog parlamenta, nacionalnu frekvenciju treba dodeliti televiziji koja bi ispunila zahteve i upotpunila prazninu koja sada postoji, rekao je Zelenović.

On je rekao da je u ovom trenutku veoma je važno doći do zajedničkog teksta kojim bi se definisali izborni uslovi.

U vezi sa formulisanjem izbornih uslova imamo odličnu saradnju sa DS, SSP, PSG, Ne davimo Beograd, rekao je Zelenović u intervjuu za portal Glas Šumadije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari