Plenković: Niz evropskih lidera pozvao Vučića da se pridruži spoljnoj politici EU 1 Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Više evropskih čelnika je na današnjem samitu EU i Zapadnog Balkana u Tirani pozvalo predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se pridruži spoljnopolitičkoj poziciji Unije prema Rusiji, izjavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Plenković je novinarima rekao da je „niz čelnika“ na samitu pozvao Vučića da se Srbija „svrsta uz spoljnopolitičke stavove EU, naročito uz pakete sankcija“ prema Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, prenosi agencija HINA.

„On (Vučić) govori o tome da oni (Srbija) uvek imaju te unutrašnje stvari koje se tiču odnosa prema Rusiji, ali isto tako onda napomene da su oni osudili rusku agresiju na Ukrajinu i da poštuju ukrajinski teritorijalni integritet“, naveo je Plenković.

Srbija je jedina država koja teži članstvu u EU, a koja se nije pridružila sankcijama Unije protiv Rusije.

Plenković je rekao i da su susreti lidera EU i Zapadnog Balkana sve češći i ocenio da će to „ubrzati proces pristupanja šest zemalja Zapadnog Balkana Uniji“.

On je ukazao da se u deklaraciji usvojenoj na samitu prvi put ne koristi „eufemizam evropske perspektive“, već „perspektiva članstva u EU“, i ocenio da to pokazuje „veću privrženost članica Unije proširenju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari