Sednica Predsedništva SNS u toku: Odlučuje se o imenima ministara u novoj Vladi 1Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U toku dana se održavaju Predsedništvo i Glavni odbor Srpske napredne stranke (SNS) posle kojih će biti odlučeno ko će biti novi ministri u Vladi Srbije.

Predsedništvo je počelo već u 9 sati, a predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić najavio je da ćemo do dva ili tri popodne imati sve konkretne informacije o novim ministrima.

Među prvima su stigli premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, bivši zamenik gradonačelnik Beograda Goran Vesić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Na sednicu je stigao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, za kojeg se spekuliše da će biti novi ministar.

„Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije, Ana Brnabić, sudeći po fotografijama, u dobrom raspoloženju dolazi na početak sednice Predsedništva SNS na kom će biti odlučeno ko će sve činiti njen kabinet u narednom periodu“, piše Nova.rs.

Sednica Glavnog odbora SNS zakazana je za 11 sati, ali je zatvorena za javnost, zbog čega će građani tek nakon održavanja sastanaka saznati ko su novi (ili stari) ministri u Vladi.

Prema prethodnim najavama planirana je velika „čistka“, budući da će biti 25 odsto novih lica u Vladi.

I Socijalistička partija Srbije (SPS) danas bi trebalo da se izjasni o imenima iz svojih redova, za ministarstva u novoj vladi.

Mandatar za sastav nove vlade je dosadašnja premijerka Ana Brnabić.

Nova vlada će imati 25 ministarstava, četiri više od prethodne, očekuje se da bude formirana tokom naredne sedmice.

Usvajanjem zakona o ministarstvima načinjen je prvi korak ka formiranju nove vlade. Odlukom parlamentarn većine nova vlada će imati 25 ministarstava dok je prethodna imala 23. Pretpstavlja se da će se i u novoj vladi naći mesta za bar dva ministarstva bez portfelja, kako bi se, kako tvrdi opozicija podmirili svi apetiti u vladajućoj koaliciji.

Uprkos tome što kalkulacije o budućem sastavu kabineta u Nemanjinoj traju mesecima, osim nekoliko imena budućih ministara koje je saopštio sam predsednik države Aleksandar Vučić sva ostala imena strogo su čuvana tajna.

U SNS ponavljaju da je podela resora ušla u finiš i da su za većinu ministarstava donete odluke. Nakon današnjih konsultacija trebalo bi da bude poznato i da li Zorana Mihajlović, aktuelna ministarka energetike, ostaje u Vladi .

Ono što se za sada sigurno zna je da će u Nemanjinoj ostati Siniša Mali, kao ministar finansija, a da se u Vladu nakon dvogodišnjeg izbivanja iz nje vraća i Ivica Dačić, lider socijalista. I to u funkciji zamenika premijera i najverovatanije ministra spoljnih poslova. Mada nije isključeno ni da će poziciju šefa diplomatije preuzeti Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD.

Za sada je poznato i da će deo Vlade biti i aktuelni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji bi, kako se spekuliše, mogao da nasledi resor odbrane od aktuelnog ministra Nebojše Stefanovića. Stefanovićevo ime ne spominje se ni u jednoj kombinaciji.

Nova vlada imaće i četiri nova resora u odnosu na prethodni saziv i to – ministarstvo za javna ulaganja, ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ministarstvo turizma i omladine i ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Za resor zdravlja, čini se, da u ovom trenutku vlada najveće interesovanje i spominje se da su mogući kandidati za naslednika Zlatibora Lončara – Danica Grujičić, Darija Kisić, Marija Zdravković, Sanja Škodrić, ali i socijalista Vladimir Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari