Pod sloganom „Evropa otvoreno“ juče je nizom manifestacija počelo obeležavanje 9. maja, Dana Evrope. Građanima Srbije predstavljene su prednosti priključenja Evropskoj uniji. „Danas nismo ovde da pričamo o problemima, danas pokazujemo sliku Evrope koja je otvorena.

Nema kontradikcije između tradicije i priključenja Uniji. Portugalci nisu manje Portugalci nego što su bili pre pristupanja Uniji. Ovo je česta briga koju ljudi imaju“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.On je izrazio nadu da će Srbija do kraja ove godine postati kandidat za prijem u EU. „Nadam se da će Srbija uspeti da pređe sve prepreke na putu evropskih integracija i da će do kraja godine postati kandidat za članstvo u Uniji, kao i da će posle toga moći da nastavi evropsku integraciju“, rekao je Dežer otvarajući izložbu „Kako prepoznajem Evropu u Srbiji“, jednu od mnogobrojnih manifestacija posvećenih Danu Evrope.

Dobitnik priznanja „Najevropljanin godine“, za doprinos približavanja Srbije članstvu u Evropskoj uniji u 2010, jeste ministar odbrane Dragan Šutanovac, saznaje Danas. Ta nagrada, koju već 11 godina dodeljuje Prva evropska kuća Čukarica, biće uručena ministru Šutanovcu na svečanosti večeras, za sam Dan Evrope. Razlog da „Najevropljanin godine“ u kategoriji politike bude baš Dragan Šutanovac jesu, kako nezvanično saznajemo, vrhunski rezultati u reformisanju sektora odbrane u skladu sa standardima EU i Partnerstva za mir, kao i njegov ukupni doprinos procesu evropske integracije i promovisanju evropskih vrednosti u Srbiji. Među „najevropljanima“ prethodnih godina u istoj kategoriji bili su Zoran Đinđić, Dragoljub Mićunović, Desimir Tošić, a za 2009. Ivica Dačić.

Puštanjem 1.000 šarenih balona u centru Novog Sada Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine obeležila je Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom. Funkcionerka LSV Tijana Eter kazala je novinarima da to što se ta dva važna datuma obeležavaju istovremeno, podseća da je borba protiv fašizma jedna od temeljnih vrednosti EU. Ona je rekla da se LSV već 20 godina dosledno bori protiv fašizma u svim njegovim oblicima i dosledno zalaže za ulazak Srbije u Evropsku uniju. „Ovih hiljadu balona puštamo kao poruku da smo bili i da ćemo biti brana fašizmu, kao i da chemo sve činiti da Vojvodina i Srbija budu što pre deo evropske porodice, gde i pripadamo“, rekla Eter.

U Domu Omladine Beograda juče su uručene i nagrade za najbolje izveštavanje medija o evrointegraciji Srbije. Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je da će nagrađeni novinari otići u Brisel gde će imati prilike da razgovaraju sa evropskim zvaničnicima. „Nadam se da mnogo kompetentnije, bolje i zanimljivije oni mogu da odgovore na sva pitanja koje građani Srbije postavljaju o EU“, rekla je Delević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari