Preminuo penzionisani general Aco Tomić 1Printskrin/Foto: A. Stanković

Preminuo je Aco Tomić, penzionisani general i bivši načelnik Uprave bezbednosti Vojske SRJ, preneli su mediji bliski vlasti.

Sahrana je sutra u 11 sati u Gornjem Milanovcu, naveli su.

Aco Tomić rođen je 6. oktobra 1948. u selu Ručići kod Gornjeg Milanovca. Završio je Vojnu akademiju, smer artiljerija, 1971 godine. Bio je komandir voda i baterije, a zatim se doškolovao u Sovjetskom Savezu i prešao u Upravu bezbednosti Prve armije, gde je bio obaveštajni organ u analitičkom odeljenju.

Početkom devedesetih prekomandovan je u Komandu odbrane grada Beograda, kao zamenik načelnika za bezbednost. Odatle je 1993. prešao u kontraobaveštajni odsek Uprave bezbednosti Vojske Jugoslavije, a 1997. premešten je u Prištinu, na čelo Kontraobaveštajne grupe. Ukazom tadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića 16. juna 2000. imenovan je za zamenika načelnika Uprave bezbednosti.

Istog dana, samo godinu dana kasnije, imenovan je za načelnika Kontraobaveštajne službe ukazom Vojislava Koštunice. Smenjen je ukazom Ministarstva odbrane 7. aprila 2003. da bi već narednog dana bio uhapšen u okviru akcije „Sablja“, sprovedene posle ubistva premijera Zorana Đinđića. U pritvoru je bio tri i po meseca, a iz tog vremena ostaje Koštuničino pismo Tomiću u kojem mu poručuje da izdrži i da ga muči „to što znam da si utamničen zbog mene“.

Našao se na optužnici za ubistvo premijera Đinđića, koju je podiglo Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal , ali je tužilac odustao od njegovog krivičnog gonjenja zbog nedostatka dokaza. Od države je kasnije dobio odštetu od šest miliona dinara za pretrpljen bol i nezakonito hapšenje. U malobrojnim izjavama medijima, Tomić je tvrdio da mu Amerikanci smeštaju optužbe, jer „CIA ne može da mu oprosti otkrivanje špijunske afere 2002. godine“, kada su uhapšeni službenik američke ambasade Džon Dejvid Nejbor i bivši načelnik Generalštaba i tadašnji potpredsednik Vlade Srbije Momčilo Perišić. Ponovo je maja 2004. vraćen u službu odlukom Vrhovnog vojnog suda, jer prilikom njegovog penzionisanja nije ispoštovana procedura oko primopredaje dužnosti.

Zbog toga je kasnije vodio sudski spor protiv bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari