Protest "1 od 5 miliona": Kordon policije ispred RTS-a, demonstranti se razišli (FOTO, VIDEO) 1Foto: FoNet/ AelksandarLevajković

Građani koji su se sinoć nalazili ispred zgrade Radio televizije Srbije razišli su se oko ponoći, ali su najavili da će u nedelju u podne doći pred zgradu Predsedništva, kada se očekuje obraćanje predsednika Aleksandra Vučića.

Ispred zgrade RTS-a ostali su pripadnici policije u kordonu, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, nakon što su prethodno izbacili učesnike protesta.

Deo učesnika protesta „Jedan od pet miliona“ predvođeni Obradovićem ušao je oko 19 časova u RTS, dok se veći broj građana nalazio izvan zgrade.

Kako je Obradović kazao pustilo ih je obezbeđenje koje je „stalo uz narod“, a njihov osnovni zahtev bio je da jedan od organizatora protesta dobije mogućnost da gostuje u Dnevniku RTS.

Oko 21.30 po naredbi ministra policije Nebojše Stefanovića žandarmerija je upala u zgradu i počela da izbacuje demonstrante.

Pojedini pripadnici žandarmerije vukli su građane za ruke i noge, kako bi ih izneli iz zgrade.

Među poslednjima su ostali Obradović i Dragan Đilas, kao i predstavnici medija.

Nakon što su izbačeni iz zgrade, građani su još oko dva sata ostali ispred RTS-a, posle čega su počeli da se razilaze.

Obradović je ranije u toku večeri pozvao policiju da pređe na stranu naroda. On je ispred zgrade Radio televizije Srbije rekao da je sramota da im komanduje Nebojša Stefanović i, kako se izrazio, „mafijaška starleta“ Dijana Hrkalović.

RTS: Demonstranti upali u RTS i gurali zaposlene

Ponovio je da se neće skloniti dok organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ ne dobiju priliku da kažu građanima zbog čega protestuju.

Zahvalio se građanima što se ne razilaze i rekao da ga ne zanima najavljeno obraćanje direktora RTS-a Dragana Bujoševića, već da od njega očekuje momentalnu ostavku.

„Sramota je da štitite ovaj kriminalni režim. Pređite na stranu naroda, odbijte naređenje“, rekao je Obradović, a okupljeni su uzvikivali ‘skinite šlemove’.

Obradović je preko megafona rekao da ima informaciju da Bujošević ulazi u zgradu RTS i da će se obratiti u Dnevniku.

Obradović je za N1 zatim rekao da on nije jedan od lidera protesta, već „samo jedan od pet miliona“.

On je rekao da nije bilo incidenata i da su samo tražili „dežurnog urednika i naše pravo da znamo sve“. Obradović je ponovio da se neće razići dok ne dobiju priliku da govore u Dnevniku.

„Mi se ne razilazimo. Čekamo da se u Dnevniku 3 obrati Dragan Bujošević i da podnese ostavku i zakaže nam gostovanje u Dnevniku“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da je deo policije kada je intervenisao bio veoma korektan, a da je deo policije gurao ljude niz stepenište i udarao ih.

U zgradi RTS, prema poslednjim informacijama više nema nikoga.

Odbijajući da odu, građani su intonirali himnu Srbije i uzvikivali „Gotov je“, „Uhapsite Vučića“ i „Čekamo Bujketa“.

Prilikom intervencije, dok je deo demonstranata još bio u zgradi, prema navodima medija, policija je vukla sve prisutne za ruke i noge i iznosila ih napolje.

Organizatori protesta su optužili policiju da je upotrebila prekomernu silu i da među učesnicima protesta ima i lakše povređenih.

Oni su preneli demonstrantima reči ministra unutrašnjih poslova Nebojiše Stefanovića, da su građani upali u RTS sa namerom da napadnu novinare, što je izazvalo buru nezadovoljstva i uzvike „Uhapsite Vučića“ i „Ostavke, ostavke“.

U jednom trenutku okupljeni demonstranti su pokušali da uđu u RTS na bočni ulaz sa parkinga, ali su odustali nakon što su videli da su vrata zaključana i da je postavljena metalna ograda.

Organizatorka protesta Jelena Anasonović je izjavila da je policija tukla ljude.

Kako je tada javio reporter agencije Beta, „pojedine izvode nimalo nežno“.

Pojedini okupljeni tada su seli na pod, ali bilo je i dosta koškanja.

U zgradi RTS nalazili su se i pojedini političari, članovi stranaka predvođeni Boškom Obradovićem, predsednikom pokreta Dveri i predsednikom opštine Stari grad Markom Bastaćem, članovima Saveza za Srbiju.

„Ovo je veče kada ćemo osloboditi RTS“, kazao je Obradović nakon ulaska u prostorije RTS-a.

Građani su slobodno šetali po zgradi RTS-a, tražeći rukovodstvo i odgovorne, a pojedini su uzvikivali „Osvojili smo RTS“.

Obradović je razgovarao sa dežurnim urednikom Zoranom Stanojevićem tražeći da predstavnici protesta „Jedan od pet miliona“ budu uključeni vanredno u program prvog kanala RTS-a i obrate građanima. 

„Nećemo otići odavde dok se ne omogući predstavnicima građana koji šetaju nedeljama na ulicama širom Srbije da se obrate građanima. Ostaćemo dokle god nam zahtevi ne budu ispunjeni a građanima pruženo njihovo pravo da znaju sve“, naglasio je Obradović.

Dok su se građani gurali u hodnicima zgrade javnog servisa, govoreći da će zauzeti celu zgradu naišla je i žandarmerija da razgovara sa njima.

Predstavnici policije zamolili su političare da smire ljude ističući da niko od njih ne želi da se nađe u situaciji da mora da primeni silu, ali da se savetuje da se građani povuku. Policija se povukla u stranu, ali pojavila se grupa, verovatno, pripadnika bezbednosnih službi.

Građani su i nakon razgovora nastavili da insistiraju da se uključe u program uz glasno skandiranje. 

Boško Obradović kasnije je saopštio građanima i predstavnicima medija da je prvi čovek RTS-a Dragan Bujošević preko SMS poruke rekao uredniku Zoranu Stanojeviću da ne sme da pusti građane koji protestuju u program.

Pored Boška Obradovića u RTS-u su bili i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik gradske opštine Stari Grad Marko Bastać  i Dejan Bulatović, predsednik Zelenih.

De

Obradović: Policija jednog po jednog izbacuje iz zgrade RTS-a

„Policija jednog po jednog izbacuje iz zgrade. Ispraznili su sve spratove, osim ovog ovde. Nas ne smeju valjda, jer smo narodni poslanici“, rekao je Obradović.

„Šta je problem da puste organizatore protesta da gostuju u Dnevniku tri, da se čuje drugačije mišljenje“, upitao je Obradović ranije večeras i dodao da neće napustiti zgradu dok se taj zahtev ne ispuni.

Nakon toga, jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović rekla je da su neki ljudi u zgradi legitimisani.

„Mi smo ovde zaštićeni, ali mi ne znamo šta se dešava sa ljudima ispred zgrade“, kazala je Anasonović nakon zauzimanja prostorija RTS-a.

Kako javlja reporterka Danasa, odmah po dolasku ispred zgrade javnog servisa Srbije prema njoj poletela su i prva jaja koja su završila na fasadi i prozorima. Demonstranti su u znak protesta prema uređivačkoj politici te medijske kuće bacili nekoliko kartona jaja na zgradu.

Ministarstvo kulture poziva demonstarante da se povuku iz RTS-a

Ulazak demonstranata u zgradu RTS predstavlja prelazak one delikatne linije koja društvo deli od anarhije i bezakonja, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

„Pozivamo grupu koja je ušla u zgradu RTS-a da se povuče, a one koje ih podržavaju, na uzdržanost od takvih postupaka.Politički stavovi i zahtevi, kakvi god da su, ne smeju se izražavati na način suprotan zakonu, javnom redu i opštem interesu društva“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja dodaje da najoštrije osuđuje postupke koji dovode do afirmisanja bilo kog oblika sile, koji mogu da, pored kršenja zakona, u naše društvo unesu dodatne napetosti i isključivosti.

Upad u zgradu RTS, žalostan je pokušaj u tom pravcu, ističe se u saopštenju.

Anasonović: Policija napala jednog od organizatora protesta

Protest "1 od 5 miliona": Kordon policije ispred RTS-a, demonstranti se razišli (FOTO, VIDEO) 10
Foto: A. P.

Jedna od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ Jelena Anasonović izjavila je večeras da je policija ispred zgrade Radio televizije Srbije napala jednog od organizatora protesta Srđana Markovića.

„Mi imamo snimak gde policija juri organizatora protesta Srđana Markovića i još neke studente i udara ga“, kazala je Anasonović tada okupljenim građanima u zgradi RTS-a.

Ona je tada dodala da veruje da to „nije ona policija koja sa nama sarađuje“.

 

Antić: Vojska je uz narod

Ispred RTS-a je održan i „Dnevnik slobodne Srbije“ – pandan televizijskom formatu drugog Dnevnika RTS-a, u kome je ove subote gost Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije. Antić je kao gost Dnevnika najavljen rečima „I vojska je uz narod!“.

Ispred vrata RTS-a bio je parkiran kamion odakle je počelo emitovanje „Dnevnika slobodne Srbije“ u toku kojeg su građani pozvani na veliki protest 13. aprila u Beogradu i ponovljen zahtev zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću da ukloni ograde postavljene za gondolu do utorka, 19. marta do 18 časova, ili će u suprotnom građani to sami uraditi.

Gost dnevnika bio je predsednik Vojnog sindikata Novica Antić koji je kazao da će 13. aprila početi treći sprpski ustanak.

„Danas je svaki Srbin protiv ove diktature, prošla su vremena kada je neko mogao da upotrebi vojsku potiv svog naroda, ratovali smo protiv mnogo veće sile i njih ćemo obrisiti za par dana“, kazao je ranije večeras Antić.

Dodao je i da vojni generali treba da se pitaju kakve će odluke donositi tog dana, „da li će se prodati za privilegije, jer će im u tom slučaju biti suđeno“.

On je kazao i da se sutra obeležava 15. godina od martovskog pogroma na Kosovu, a da je aktuelna vlast iz Srbije oterala 40.000 mladih, da je u poslednje četiri godine oterano 5.000 profesionalnih vojnika iz vojske, kao i da je uništeno 35 institucija.

„Zato oni treba da odu“, rekao je Antić.

Nakon toga usledila je blokada ulaza u zgradu RTS-a iz Aberdareve ulice, kao vid pritiska na rukovodstvo javnog servisa, a ne na zaposlene, kako su ranije objasnili.

Na prethodnom protestu održana je ovakva blokada u trajanju od sat vremena pod parolom „Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas“.

Građani su nosili parole „Ne damo Kalemegdan“, „Stop rušenju Kalemegdana“, „Hoćemo drveće, nećemo gondolu“, „Šetamo za zdravlje, prirodu i društvo“, „Mi takve životinje još nismo izučavali“, „Vi ste sveta grana evolucije“…


Među okupljenima su bili i predstavnici opozicije na samom početku protesta, oko 18 časova,  Vuk Jeremić i Zoran Lutovac.

Jedna od organizatora građanskog protesta u Beogradu „1 od 5 miliona“, Jelena Anasonović rekla je na početku večerašnjeg protesta, da od zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića građani traže da sa Kalemegdana skloni sve ograde postavljene zbog izgradnje gondole.

„Ukoliko do utorka do 18 sati ne sklneš sa Kalemegdana sve ograde koje si postavio da bi sagradio kojekakvu gondolu, sklonićemo ih mi“, rekla je Anasonović.

Kovačević: Vreme je da marširamo

Protest "1 od 5 miliona": Kordon policije ispred RTS-a, demonstranti se razišli (FOTO, VIDEO) 11
Foto: BIRN/ Tviter/ Balkan Insight

Siniša Kovačević je u govoru na početku večerašnjeg protestnog skupa pozvao građane u „Marš do slobode“ rekavši da je „vreme je da počnemo da marširamo“.

„Dobili smo talog od vlasti, božiju kaznu od vlasti. Ako ne kažemo ‘dosta’, ostaćemo samo mi starci, a u staračkim domovima deca se ne rađaju. Dragi prijatelji, dosta je bilo, a 13. aprila pokazaćemo koliko nas ima. Šta je to što mi tražimo: nešto malo pravde i nešto mnogo slobode“, rekao je Kovačević.

Dramaturg Siniša Kovačević kazao je okupljenima da Srbija „ima potencijala da se oporavi“, ali da treba da dođu 13. aprila kako bi se izborili „za malo pravde i mnogo slobode“.

„Lažna je dilema pun frižider ili sloboda, a mi smo potomci onih koji su goloruki ustajali protiv careva, samo jedna jednakost postoji – sloboda ili smrt, a mi hoćemo slobodu“, rekao je ranije večeras Kovačević koji je potredsednik Narodne stranke.

On je kazao i da građani nemaju prava da odustanu od protesta, zato što na taj način menjaju sistem vrednosti.

„Moramo se vratiti čestitosti i poštenju, a onda će političke promene doći kao nus pojava“, kazao je Kovačević i dodao da „hoćemo da izaberemo predsednika koga na izbore neće dovesti bugarskim vozom, koji neće imati sve plakate u zemlji, gde se glas ne kupuje za crvenu i flašu pelinkovca“.

Protest "1 od 5 miliona": Kordon policije ispred RTS-a, demonstranti se razišli (FOTO, VIDEO) 12
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

On je ocenio da su građani dobili „božju kaznu od vlasti“ i više puta ponovio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da ode sa vlasti.

Prema njegovim rečima, Vučić je stvorio kult vođe namerno se okruživši nesposobnim ljudima „kako bi mogao da dominira“.

„To je čovek koji, kada se sretne sa istinom, ne prepozna je, jer se toliko se retko viđaju“, rekao je Kovačević.

On je kazao i da je Kosovo sprsko, da je „deo svih nas“ i da Vučić ne može da reši to pitanje.

„Ne mogu do dogovora doći ratni huškaš i trgovci organima i ubice, jedini način da se reši problem Kosova je da on ode“, kazao je Kovačević.

I ove subote protesti u gradovima širom Srbije (FOTO, VIDEO)

 

Protest "1 od 5 miliona": Kordon policije ispred RTS-a, demonstranti se razišli (FOTO, VIDEO) 13
Foto: N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari