"Ako hoćemo da odbranimo Srbiju, Vučić mora da ode": Protest protiv prihvatanja evropskog plana za Kosovo (VIDEO, FOTO) 1Foto: Vojin Radovanović / Danas

Građani su se okupli na protestu, na platou ispred hrama Svetog Save u 18 časova, a zatim krenuli u šetnju do spomenika ruskom caru Nikolaju u ulici Srpskih vladara, gde je protest završen oko 21 čas.

Protest je održan u organizaciji „državotvorne opozicije“ protiv prihvatanja evropskog plana za Kosovo, ali i kao sećanje na martovski pogrom i NATO bombardovanje.

Skup su obezbeđivale jake snage policije u civilu, a incidenata nije bilo.

FoNet navodi da je kraj dočekalo manje od 1.000 građana zbog hladnog vremena.

Protest su organizovali Novi DSS, POKS, Zavetnici i Dveri, a jedna od organizacija koja je ovo okupljanje podržala je Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), organizacija meštana područja gde je planirano iskopavanje i ispitivanje bora i litijuma.

Organizatori skupa su mete kampanje režima, lepljeni su uvredljivi plakati za koje javnost sumnja da imaju veze s režimom, a takođe diskreditovani su putem režimskih medija.

U protestnoj šetnji bilo je više hiljada građana.

Spekuliše se da se kolona protezala od Slavije do Hrama Svetog Save, javio je reporter Danasa.

Građani su nosili brojne transparente, kao i više metara dugačku zastavu Srbije. Osećao se miris tamjana, a puštale su se i patriotske pesme.

Naš reporter javio je da je među okupljenima bio i vođa Obraza Mladen Obradović, a građani su uzvikivali „Vučiću Šiptaru izdao si Srbiju“.

Tu je bio i Radomir Počuča, bivši novinar Pinka osuđivan zbog ratovanja na strani Rusa u Ukrajini.

"Ako hoćemo da odbranimo Srbiju, Vučić mora da ode": Protest protiv prihvatanja evropskog plana za Kosovo (VIDEO, FOTO) 11
Foto: Vojin Radovanović / Danas

Sa bine je rečeno da „izdajnički režim Aleksandra Vučića“ nije dozvolio građanima iz pojedinih delova Srbije da dođu na protest.

Učesnici protestnog skupa opozicije poručili su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da, ukoliko u Ohridu pristane i potpiše francusko-nemački sporazum o Kosovu, podnese ostavku i raspiše izbore.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da se sa skupa šalje jasno upozorenje Vučiću da u Ohridu u subotu postoji samo jedno rešenje – odbacivanje sporazuma u celosti, a ako ne odbaci ultimatum, jedini čin je ostavka, pa da se vidi šta će na novim izborima građani da kažu.

Večeras postavljamo pitanje ko je ovlastio Vučića da prihvati i potpiše francusko-nemački sporazum o priznanju lažne države Kosovo. Nema ustavnih ovlašćenja, niti ga je narod ovlastio, istakao je Obradović, uz konstataciju da je protest vanstranački događaj, u kome su svi kao jedan, bez obzira na stranačke i ideološke podele.

On je naveo da je večeras počelo dešavanje na ulicama Beograda i „nikad nijedna policija neće moći to da zaustavi“, jer se stvara zajednički državotvorni patriotski blok, protiv onih koji bi da potpišu ono što je protivno državnim i nacionalnim interesima.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović naglasio je da je Srbija kudikamo hrabrija od Vučića, koji nije smeo, niti hteo, da odbaci dokument o Kosovu, niti će to uraditi.

Ako hoćemo da odbranimo Srbiju, Vučić mora da ode, hitno i u celini. Ova borba je tek početak, ovo ćemo uraditi zajedno ili nikako, upozorio je Jovanović.

On je dodao da je odgovornost svih iz opozicije „golema“ i od nje ne može da se pobegne.

Budite spremni da se odazovete, možda se vidimo već u nedelju. Ne sumnjajte u našu odlučnost, ovo nećemo dozvoliti. Gospodine Vučiću, zbogom. Živela Srbija, poručio je Jovanović.

Profesor Miloš Ković okupljene je pitao „Jel ide ustanak“ na šta mu je masa potvrdno odgovorila.

Ković, koji je i predsednik nestranačkog Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, poručio je i da predstavlja sve Srbe koji žive u regionu i rasejanju, te naveo da je ovo „svesrpski skup“.

On je pozdravio i „svog kolegu Dejana Zlatanovića“, istoričara po profesiji, urednika SRBIN.jnfo i vođu Narodnih patrola Damnjana Knežević, koji se nalaze u pritvoru.

Građani tokom Kovićevog govora, kao i tokom čitave večeri, uzvikivali su „Izdaja“ i „Ne damo Kosovo“, javio je naš reporter.

Profesor Ković je rekao da ovo više nije svet kojim vladaju Sjedinjene Američke Države i „politički Zapad“, nego da je ovo multipolarni svet u kom se Rusija probudila.

On je naveo da u Srbiji, zemlji bez slobode medija, traže dijalog, a ne botove Aleksandra Vučića.

Među okupljenima su, sem lidera ovog dela opozicije, bili i profesor Slobodan Samardžić, predsednik BUNT – Prava Srbija, poverenik Pokreta za odbranu KiM za Kosovo i Metohiju Nebojša Jović, i drugi.

"Ako hoćemo da odbranimo Srbiju, Vučić mora da ode": Protest protiv prihvatanja evropskog plana za Kosovo (VIDEO, FOTO) 16
Foto: Vojin Radovanović / Danas

Predsednik i poslanik Pokreta odbrane Kosova i Metohije Vojislav Mihailović tvrdi da je saobraćajna policija sprečila desetak hiljada građana van Beograda da dođu na protest.

Mihailović je rekao i da traže vanredne izbore i ostavku predsednika Republike.

Aleksandar Ćorac, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, rekao je da kada je video koliko je ljudi okupljeno „samo može da baci“ govor koji je spremio.

Pre njegovog obraćanja puštena je izjava Aleksandra Vučića o tačkama francusko -nemačkog predloga, a okupljeni su zviždali na Vučićeve reči, javio je reporter Danasa.

Student Stefan Simonović, iz Inicijativnog odbora studentskih protesta koji su se protekle dve nedelje održavali u Beogradu protiv evropskog predloga, poručio je da se bore za vladavinu prava u sopstvenoj državi, citirao je Sveto pismo i rekao da „oni hoće da nam uzmu dušu, da prodamo veru za večeru“.

Građane je pozvao i na protest studenata, standardno, u utorak ispred Filozofskog fakulteta.

Puštene su izjave Aleksandra Vučića o osmanskom sultanu Muratu.

Predsednica i poslanica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski tokom govora je razvila srpsku zastavu i Aleksandru Vučiću poručila da su protiv francusko-nemačkog predloga. Građane je Đurđević Stamenkovski pozvala na žilavost i izdržljivost, te rekla da su okupljeni straža za KiM.

Vučiću je poručila da „pogleda političkog brata Mila Đukanovića“ koji je, kaže, pao sa vlasti kada je „udario na svetinje“, nakon čega je uzviknula „Ne damo svetinje, ne damo Kosovo i Metohiju“.

„Ne damo vam Trepču za Rio Tinto i Gračanicu za fabriku Mercedesa“, poručila je ona takođe. Predsednica Zavetnika pozvala je Vučića da u Ohridu potpuno odbaci francusko-nemački predlog.

Pozvano je i na „crkveno narodni sabor“ povodom aktuelne situacije.

Građanima na skupu se obratio i profesor Ratko Ristić koji je rekao da nije mogao da veruje kada je video kampanju protiv lidera državotvorne koalicije.

„Možda mogu da imam razumevanja za magarce koji to lepe, ali ne mogu da imam za ludaka koji im je to naredio. Ludak hoće da nas zavadi i podeli“, rekao je Ristić.

Risitć se usprotivio uvođenju sankcija Rusiji i pitao gde je pravda za Džulijana Asanža.

"Ako hoćemo da odbranimo Srbiju, Vučić mora da ode": Protest protiv prihvatanja evropskog plana za Kosovo (VIDEO, FOTO) 17
Foto: Vojin Radovanović / Danas

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari