Predsednica Kosova od nemačke ministarke tražila podršku za prijem Kosova u Savet Evrope 1Foto: Twitter/VjosaOsmaniPRKS

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, danas je od ministarke spoljnih poslova Nemačke, Analene Berbok, tražila podršku njene zemlje za prijem Kosova u Savet Evrope.

Kosovska predsednica je istakla da se Kosovo pridružilo EU i SAD uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji koja je izvršila vojnu agresiju na Ukrajinu – saopštio je kabineta predsednice posle sastanka kojem je prisustvovao i specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan, Manuel Sarazin.

Po njenim rečima, Kosovo podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i spremno je da pruži sklonište ukrajinskim izbeglicama.

Osmani je istakla da je Kosovo spremno da ispuni sve kriterijume za prijem u Savet Evrope, i da bi to bio važan podsticaj za sprovođenje evropskih standarda za ljudska prava i evropske agende.

Predsednica je, kako je saopšteno, izjavila i da su za Kosovo važni mir i bezbednost u regionu i da je ruska agresija na Ukrajinu podstakla neophodnost evroatlantskih integracija Kosova i celog Zapadnog Balkana.

„Težnja Kosova da postane član NATO-a je usmerena na sprečavanje napora da se naša zemlja i region destabilizuju naporima Rusije i njenog saveznika Srbije“, ocenila je Osmani.

Osmani je „takođe pomenula pretnju koju predstavlja bliska vojna saradnja Rusije i Srbije, kao i delovanje ruskog centra u blizini granice sa Kosovom“ – piše u saopštenju.

S tim u vezi, kosovska predsednica je tražila podršku Nemačke za prijem Kosova u Partnerstvu za mir, zatim u NATO, kao i u druge međunarodne organizacije.

Na aerodromu Analenu berbek dočekala je ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala, posle čega je gošća počela sastanak s predsednicom Vjosom Osmani.

Berbok će se sastati i s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a potom će njih dvoje održati zajedničku konferenciju za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari