Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je juče Predlog rezolucije o Srbiji i pozvao Evropski savet da Beogradu što pre odredi datum početka pregovora o članstvu.

Kao uslov za to Odbor je naveo da vlasti u Beogradu nastave proces reformi i ispune sve uslove, uključujući „opipljiv napredak“ u normalizaciji odnosa s Prištinom. Predlog rezolucije, koju je podneo izvestilac za Srbiju Jelko Kacin, a koji je usvojen sa 59 glasova „za“ i dva uzdržana, EP treba da potvrdi na plenarnom zasedanju 14. marta.

EP, između ostalog, pozdravlja rešenost srpske vlada da suzbije korupciju i organizovani kriminal i naglašava da je „politička volja od presudnog značaja za uspeh istraga o korupciji na visokom nivou, uključujući 24 sporne privatizacije“, na koje je ukazala EK. S tim u vezi se „izražava nada da će posebna i delatna uloga prvog zamenika premijera (Aleksandra Vučića) uroditi plodom“.

SSP za Kosovo

Odbor za spoljnu politiku EP usvojio je velikom većinom glasova i konačnu verziju rezolucije o Kosovu kojom se podržava stav Evropske komisije da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ne bi prejudiciralo status Kosova. Istovremeno, pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova pozivaju se da to učine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari