Poglavlja 7 i 29 biće otvorena 20. juna 1Foto: Bojan Cvejić

Evropska unija danas je i formalno donela odluku o otvaranju poglavlja 7 i 29 u pregovorima sa Srbijom, a Malta, kao zemlja predsedavajuća EU, zakazala je međuvladinu konferenciju na kojoj će biti otvorena ova poglavlja za utorak 20. juna u Luksemburgu, javlja RTS.

Zaključno sa tim poglavljima, Srbija će od utorka imati 10 otvorenih poglavlja od ukupno 35, od čega su dva poglavlja već preliminarno zatvorena.

Ambasadori zemalja članica na sastanku u Briselu usvojili su zajedničku pregovaračku poziciju EU, o kojoj je dogovor postignut prethodno na nivou radne grupe, čime je praktično učinjen i poslednji korak u proceduri za otvaranje poglavlja 7 o intelektualnoj svojini i 29 o carinskoj uniji.

Na konferenciji 20. juna u Luksemburgu, gde se tog dana održava sastanak Saveta ministara EU, uz delegaciju Srbije i Evropske komisije, će učestvovati i predstavnici svih zemalja članica EU.

Evropsku uniju bi na Međuvladinoj konferenciji trebalo da predstavljaju komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, ministarka Malte zadužena za evropske poslove Hlena Dali i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi Angelina Ajnhorst.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari