Pokret "Bravo!" iz Novog Sada obeležio godinu dana od osnivanja i najavio izlazak na predstojeće lokalne izbore 1Foto: Bravo Novi Sad

Građanski pokret „Bravo!“ obeležio je sinoć u sali Radničkog doma u Novom Sadu godinu dana od osnivanja, najavljujući izlazak na predstojeće lokalne izbore.

Članovi i članice GP „Bravo!“ su, obeležavajući svoju prvu godinu borbe za slobodu, naglasili da su organizovali preko 50 različitih terenskih akcija, od štandova, preko tribina, do akcija sadnje, a prikupili su više od 7000 potpisa na primedbe i peticije od Podbare i Riblje pijace, do Telepa i telepskog parka.

Član Glavnog odbora, Aleksandar Lazarević, kaže da su se dokazali u borbi, na terenu, na ulicama Novog Sada, i da su stojali rame uz rame sa svojim komšijama.

– „Bravo!“ čine beskompromisni borci i borkinje, ponosni nosioci preko 60 krivičnih i prekršajnih prijava koji se ne daju zastrašiti i obeshrabriti. Večeras najavljujemo da ćemo ovog proleća izaći na crtu korumpiranoj novosadskoj vlasti i biti nova snaga koja je nedostajala da konačno i trajno budu poraženi – naglasio je Lazarević.

Bojana Bodroža ispred Tima za ekologiju i urbanizam ovog pokreta, izjavila je da su ideje koje su zagovarali kao aktivisti godinama unazad sada ugradili u viziju Novog Sada koju su predstavili građanima.

– Važno nam je uređenje dunavskog priobalja, ali ne tako što će se podići „Novi Sad na vodi“ za bogatu nekolicinu. Javna imovina mora da služi da se na njoj grade vrtići, škole, parkovi i sportski centri, a ne za rasprodaju, kada treba zadovoljiti stranačke apetite. Limani i Novo naselje ne važe za džabe za najpoželjnije delove grada – borićemo se da se oni sačuvaju kao zaokružene urbanističke celine koje se ne mogu menjati. Za one delove grada koji su već ugroženi nesavesnim urbicidom, poput Grbavice, Telepa i Nove Detelinare, zajedno sa stručnjacima od integriteta, tražićemo rešenja da se obezbede parkinzi i zelene površine. Stanovnici Svih delova grada imaju pravo na kvalitetan život – istakla je Bodroža.

Član Glavnog odbora, Miran Pogačar, rekao je da mnogi drugi u Srbiji i Vojvodini vode iste bitke – da odbrane svoj dom, park, glas, posao i slobodu mišljenja i govora.

Pokret "Bravo!" iz Novog Sada obeležio godinu dana od osnivanja i najavio izlazak na predstojeće lokalne izbore 2
Foto: Bravo Novi Sad

Na skupu su govorili i članica Glavnog odbora, Marija Srdić, koja je istakla važnost borbe za rodnu ravnopravnost, Tanja Notaroš, koja je ispred Tima za obrazovanje govorila o aktivnostima Pokreta i tlo tome da će prioritet u narednom periodu biti borba za besplatne udžbenike, kao i Milena Bunić ispred Tima za dobrobit životinja, koja je govorila o aktivnostima kako bi se popravili uslovi i briga o životinjama.

Na kraju, član Glavnog odbora, Brajan Brković, istakao je da od izbora koji slede zavisi šta će biti sa Novim Sadom.

– Od nas zavisi hoće li se u Novom Sadu podizati spomenici ratnim zločincima, ili čuvati sećanja na one koji su živote dali za slobodu. Od naših izbora zavisi da li će Banovina svedočiti o najčuvenijem delu svog kreatora, Dragiše Brašovana, ili će biti žrtva novih podzemnih, mračnih projekata. Naš izbor je, najzad, Novi Sad na vodi, ili Novi Sad na slobodi!? – naveo je Brković.

Tokom obeležavanja godišnjice GP „Bravo! „u Radničkom domu građanima i građankama je omogućeno da podrže peticiju za očuvanje Riblje pijace, a prisutni su mogli i da potpišu prigovore na plan „Novi Sad na vodi“, koji će 2. februara biti predati, sa više stotina drugih prigovora, Gradskoj upravi.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari