Pokret Bravo: Studija uticaja na životnu sredinu za novi most u Novom Sadu ne sme da se usvoji 1foto: Dunavac - Šodroš

Pokret Bravo pozvao je građane, aktiviste i stručnu javnost da primedbama izvrše pritisak da se Studija o proceni uticaja na životnu sredinu mosta u produžetku Bulevara Evrope u Novom Sadu ne usvoji.

„Da ponovo pozovemo na odgovornost nadležne iz Koridora Srbije za nezakonitu seče šume, a nadležne iz Zavoda za zaštitu prirode za zataškavanje ovih nezakonitih i kriminalnih radnji“, ističu.

Kako navode, intezivno invazivni radovi otpočeli su iako Studija o proceni uticaja na životnu sredinu nije bila urađena.

„Pod pritiskom javnosti, aktivista i nezavisnih stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine, Studija je ipak urađena, iako je područje već devastirano, a radovi su vršeni bez ikakvog stručnog nadzora“, dodaju.

Podsećaju i da su „Koridori Srbije“ smatrali da procena uticaja na životnu sredinu nije neophodna, „ignorišući činjenicu da su Kamenička ada, Ribarsko ostrvo i Šodroš delikatno područje i stanište za preko 200 zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta“.

Javna prezentacija Studije održaće se 6. jula sa početkom u 8 časova u Gradskoj skupštini.

Do tada, svi zainteresovani mogu da daju primedbe i mišljenja tako što će ih, u pisanom obliku, dostaviti Ministarstvu zaštite životne sredine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari