Pokret "Mi-glas iz naroda" o Samitu u Tirani: Srbija podržala Deklaraciju kojom se osuđuje Rusija 1Jerković (u sredini) sa Nesstorovićem foto: Mi - Glas iz naroda

U Tirani je održan prvi Samit Ukrajina – Jugoistočna Evropa, a Deklaraciju kojom se daje podrška Ukrajini i osuđuje Rusija je podržala i Srbija i tako se još jednom svrstala protiv jednog od najpouzdanijih saveznika, navodi se u saopštenju pokreta Mi-glas iz naroda, koje su večeras objavili na svom Instgram nalogu.

U toj Deklaraciji je, kako navode, osnovna poruka da je „ruska agresija na Ukrajinu najveća pretnja evropskoj bezbednosti i međunarodnom miru. Spremni smo da učestvujemo u sprovođenju Formule mira Zelenskog i posvećeni smo privođenju pravdi odgovornih za zločine agresije“.

„Na skup su „dovedeni“ i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kao i predsednica Moldavije Maja Sandu, mada nije jasno kakve ona ima veze sa „Jugoistočnom Evropom“, a sa Zelenskim se sreo i razgovarao i predsednik Srbije“, ističu u ovom pokretu.

Zanimljivo je, kako navode, da je predsednik Srbije bio pozvan i na nedavni skup u Rusiji, u Kazanju, ali nije otišao.

Srpskoj javnosti provladini mediji, naglašavaju u saopštenju, tu antirusku deklaraciju koju je podržala i Srbija pokušavaju prikriti insistiranjem na narativu da je Srbija uspela da u tom dokumentu ne bude poziv na uvođenje sankcija Rusiji.

„Ne zna se, međutim, šta je tačno bilo u Tirani ali sankcije Rusiji u osnovi nisu više važna tema. Uostalom, sve zemlje učesnice samita, sa izuzetkom Srbije i formalno Bosne i Hercegovine, već imaju sankcije protiv Moskve,“ napominju.

Kako kažu, mnogo je važniji deo Samita u Tirani predlog Zelenskog o naoružavanju Ukrajine i isporukama municije.

„U diplomatskim krugovima se već dugo priča da Srbija već odavno šalje municiuju Ukrajini i to preko bugarskih posrednika. Predsednik Srbije je izjavio da Srbija prvo mora da sagleda svoju poziciju i da je „izdao naređenje da se popunjenost rezervi municije, koje su 62 odsto, poveća na 100 procenata“, ističu na Instagramu i dodaju da se nameće pitanje zašto je došlo do toga da su rezerve popunjene sa samo 62 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari