Pokušaj pranja konzervativnih, patrijahalnih i nasilnih biografija 1Foto: Instagram @buducnostsrbijeav

Objavu fotografije sa koleginicama iz Predsedništva Srbije, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na svom Instagram profilu, uz komentar:

Tajna uspeha predsedništva Srbije je u tome što su žene te koje donose odluke, koje ispravljaju većinu mojih grešaka, ali i rade marljivije od nas muškaraca, sagovornice Danasa iz BeFem kulturnog centra, Ne davimo Beograd i Stranke slobode i pravde, ocenjuju kao pokušaj pranja svojih konzervativnih, patrijahalnih i nasilnih biografija, kao jeftin i površan način komunikacije sa ženskih biračkim telom, ali i kao još jednu vest u kojoj on (Vučić) pokušava da bude „glavni“

Predsednik Srbije je uz objavljenu fotografiju, na kojoj se vidi kako sedi za stolom okružen svojim saradnicama, uz, takozvani, „smajli“, rekao i sledeće: „Uzgred, jedva čekam da se Ivica Kojić vrati na posao, a razloge svi razumete!“.

– Reč je o političkoj praksi koja “prisvaja” tekovine feminističke borbe koriste i „umivene“ desničarske partije na taj način mobilišući veći broj žena u svoje redove i perući svoje konzervativne, patrijarhalne, nasilne biografije i istorije. Prividna i formalno dekorativna jednakost, kroz političku participaciju žena, promociju lezbejki na političkim pozicijama moći, jeste lažna potvrda emancipacije i težnje ka uređenom i demokratskom društvu. Ona ne proizvodi istinske društvene promjene jer se odvija u sistemu koji mapiran ekonomskim, kulturnim, političkim odnosima, neoliberalne, patrijarhalne i heteronormativne dominacije – ocenjuje Jelena Višnjić, direktorka BeFem kulturnog centra.

Veći broj žena u političkoj i javnoj sferi, dodaje ona, nije dovoljan uslov da bi politika bila drugačija i to nam pokazuju trenutna dešavanja u regionu, ali i šire u kojima je započet proces zagovaranja za uskraćivanje osnovnih prava i sloboda, kao i ograničavanje prostora ženama za donošenje odluka o sopstvenim identitetima, tijelu seksualnosti, ličnim i političkim izborima i akcijama.

– Veliki broj žena na sastanku sa Vučićem za početak bi mogao da lobira za donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti ili da radi na zaustavljanju urušavanja sistema socijalnih servisa koja se u najvećoj mjeri reflektovala upravo na poziciju žene, kako kroz feminizaciju siromaštva, tako i kroz konstantne radne i poslovne neizvjesnosti – zaključuje naša sagovornica.

Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd kaže Vučić već nekoliko godina sporadično ima slične izjave u kojima ističe da su žene marljivije i pametnije od muškaraca ali i da žele stabilnost te zato glasaju za SNS.

– Ja to čitam kao jeftin i površan način komunikacije sa ženskih biračkim telom ove stranke koji treba da pokaže da žene u režimu koji je SNS nametnuo imaju svoju ulogu: mogu da budu visoko pozicionirane u stranci ili državnom aparatu koji ova stranka gotovo u potpunosti kontroliše ako ispravljaju greške muškaraca, rade više od njih, a posebno ako preuzmu agresivne obrasce ponašanja od svojih stranačkih kolega i tako brane režim. Vučić se, naravno, ne može obratiti običnim ženama jer je njegova komunikacija zamena za ignorisanje realnih problema žena u Srbiji od strane tzv. ženske vlade koju je sam zagovarao. Ako žene rade više i bolje, zašto su za svoj rad plaćene manje od muškaraca, zašto češće ostaju bez posla a posebno u vremenima krize, zašto više vremena provode obavljajući kućne poslove i brinući se o drugima, i najzad, zašto to nije relevantno političko pitanje, odnosno šta je država na čijem je on čelu uradila da se ovim pitanjem pozabavi izvan instagram objava i predizbornih spotova? – zaključuje Biljana Đorđević.

Prema rečima Ane Stevanović, članice Predsedništva Stranke slobode i pravde, javnost je prezasićena medijima i Aleksandrom Vučićem.

– Stoga, umesto još jedne vesti u kojoj je on glavni, nadam se i verujem da ćemo stvoriti Srbiji u kojoj svaka žena može da ostvari svoj pun potencijal. Želim da stvorimo Srbiju u kojoj politička pripadnost neće biti ključna kao što je to slučaj u naprednjačkoj Srbiji. Govoreći o položaju žena, nadam se da će brutalno biti kažnjen svaki lokalni kabadahija poput Jutke koji zlostavlja i uznemirava žene, svaki funkcioner koji svoje političke koleginice naziva jadnicama. Srbiji je potreban prostor za školovane, mudre i stručne žene jer samo takve mogu da pokrenu ovo društvo i ovu zemlju napred, a u ovakvoj Srbiji za takve nema mesta upravo zbog naprednjačke politike koja je dovoljno pokazala svoj pravi odnos prema ženama koje nisu na njihovoj strani – zaključuje Ana Stevanović.

Podsetimo na samo neke od izjava predsednika Srbije, kada je reč o odnosu prema ženama. Naime, predsednik Vučič je 2018. godine, zajedno sa tadašnjim ministrom Rasimom Ljaljićem i predsednikom UO „Taj Grupe“ Mesutom Toprakom, obišao radove na izgradnji fabrike tekstila kod Kraljeva. Tada je rekao sledeće: „Pa ti si, Toprak, sve žene uzeo da rade… Zato si ti srećan, misliš da će…eeeee“ – upućeno je Topraku, investitoru iz Turske. Takođe je tada rekao: “Vi Turci što ste dovedeni, da vodite računa o našim ženama, da budete fini i ljubazni prema njima! Jeste li me čuli Turci? Da vodite računa! To su divne, dobre žene, porodične, koje žele da vredno rade kako bi napravile budućnost za sebe i svoje porodice.”

Podsetimo i da je za šefa BIA postavio Bratislava Gašića koji je u javnosti poznat i po izjavi da „voli novinarke koje kleče“. Takođe, uoči izbora 2012. godine, kada je njegova stranka pobedila, a on bio zamenik predsednika „naprednjaka“, komentarisao je zastupljenost jedne trećine žena na listi za republički parlament ovako: „Morali smo imamo 84 žene na listi mada neke i nisu zaslužile da se tu nađu“. Mislivši, valjda, da su pripadnici muškog pola svi redom to zaslužili, za razliku od ženkog.

Najdrastičnije i najdirektinije seksističke izjave imao je, razume se dok je još bio u „radikalskom odelu“, pa je o svojoj, danas, bivšoj supruzi, izjavio: „Ženu mnogo volim i ni za šta na svetu ne bih je menjao. Naprosto je obožavam. Kao ličnost veoma je suzdržana i odmerena. Nikada me ne pita gde idem i kada se vraćam. A ona ne ide nigde bez svoje dece i bez muža. S drugaricama u kafić izlazi kada ocenim da je u pitanju neki prikladan datum.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari