Političare u regionu da pritiska Brisel, ali i građani

Poruke konferencije o Evropskoj uniji i Zapadnom Balkanu održane u Zagrebu

Ostavite komentar


  1. Sve sto pricate izgleda logicno. Jedino sto krezubi tigar(EU) nema mehanizam da natera ni clanice da postuju osnovne smernice i odluke EZ a kamo li zemlje u pregovorima. Mnogi se,posle uclanjenja, „odmetnu“ i nastave da primenjuju stare metode, naucene u vreme komunizma, dok EU nema nacina da ih ogranici. Takva EU nema buducnost. Ili se reformise ili rasformira. Ja u klin ti u plocu, nece dugo izdrzati.

  2. U vremenu kad osjetno jačaju desne partije, među njima neke naginju i fašizmu, Evropskoj Uniji je veoma teško da uradi bilo šta. Svijet se sukobljava sa velikim zaokretom u kome će najviša stardati demkoratija, koja još funkcioniše u Zapadnoj Evropi, ali zato se gasi i guši u ostalom, mnogo većem, dijelu svijeta – Kini, Indiji, Rusiji, Turskoj, Americi. Neke članice EU, na čelu sa Poljskom, Mađarskom,znaju samo da uzmu pare od EU, ali zauzvrat ne ulažu nikakve napore na polju ljudskih prava, slobode informisanja. Naprotiv, sve ih više sužavaju. Srbija i Bosna neće nikada ući u EU, Srbija zato što igra na tri karte, a Vučić je samo nešto veći autokrata od Orbana, a Bosni ne da Dodik i Izetbegović, jer od ovakve Bosne njih dvojica itekako ekonomski profitiraju – držeići se mota – što gore- to bolje. Ja lično ne vidim dobru perspektivu za EU, za demokratiju uopšte. Svijet srlja u jedan veliki globalni sukob i nazadluk. Ali, zar mi kao ljudi nismo to i zaslužili? Naš egoizam, nacionalizam, rasizam i mržnja prema drugačijim su dostigli najviši nivo. A ko se mržnjom hrani, od nje će i da strada. Možda je korona zato došla kao kazna i možda spas.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.