Političari ne treba da postavljaju direktore i urednike 1Foto: FoNet Nenad Đorđević

Ideja da svi opozicioni lideri zahtevaju u pregovorima od vlasti da Vasko Vasović bude novi direktor RTS-a, kako je nedavno predložio Boško Obradović, lider pokreta Dveri, za sada nije naišla na odobravanje ostatka opozicije.

Problem medijske zastupljenosti opozicije, posebno na javnom servisu, treba da bude jedna od glavnih tema u pregovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Kao moguće rešenje za ovaj problem, Boško Obradović je izneo ideju da Vasko Vasović, koji je bio kandidat za direktora RTS na jednom od konkursa prošle godine, „bude rešenje koje bi u prelaznom periodu vodilo RTS, i oslobodilo njen program za jednu normalnu i demokratsku debatu“, kako je rekao sam lider Dveri tokom gostovanja na N1.

Sam Vasović ističe za Danas da nije član niti simpatizer bilo koje političke opcije, da bi on kao direktor dao jednaku šansu i opoziciji i vlasti da se čuju nikakva mišljenja, bez „protekcije“ za opoziciju koja ga predlaže, kao i da će o ovom predlogu razgovarati i sa predstavnicima drugih političkih opcija.

– Čisto da bude jasno. Nisam član nijedne stranke, pa ni Dveri. Većem delu opozicionih lidera dopao se moj program pretvaranja nacionalnog političkog servisa u javni. U ono što on i treba da bude. Pretpostavljam da će ovaj predlog za generalnog direktora JMU RTS biti jedan od glavnih zahteva opozicije za izlazak na izbore. Ono što je naapsurdnije u svemu je da moj dolazak na čelo RTS-a odgovara i opoziciji i poziciji, tvrdi Vasović.

On dodaje i da smatra da će ovaj predlog podržati većina lidera, ne zato što se radi o njemu lično, već zato što „nema profesionalnu mrlju“.

– Razgovarao sam sa većinom opozicionih lidera i svi su reagovali kao i Boško. Videli su moj program u deset tačaka za konverziju političkog servisa u javni i prihvatili moju sugestiju da su ministarstva za izbore ili dvojna uredništva beskorisna i tehnički neizvodljiva. Jednostavno sam rekao šta ću konkretno da uradim i prihvatili su to bez pogovora, naveo je Vasović.

Novinari Danasa ipak nisu uspeli da dobiju potvrdu od drugih predstavnika opozicije da će podržati ovakav predlog u pregovorima sa vlašću.

Protiv ovakve ideje su i u grupi koja je juče predala pregovaračku platformu Narodnoj skupštini, okupljenoj oko SDS Borisa Tadića i Nove stranke Arisa Movsesijana (videti tekst pored). Ova grupa je, podsetimo, inicirala i vodila neposredne razgovore sa rukovodstvom javnih servisa RTS-a i RTV-a, i kao rezultat tih razgovora uvedena je debatna emisija ‘Reč na reč’, bolje rečeno vraćena je u program, budući da se ranije emitovala u predizborno vreme.

„Zalažemo za nezavisnost medija. Ne mislim da bi političari trebalo da postavljaju direktore i urednike. Protiv toga se borimo. Ne sumnjam u dobru nameru Boška Obradovića, niti u kompetentnost gospodina Vasovića ali te odluke prepuštam novinarskoj profesiji i medijskim stručnjacima“, naveli su iz ove grupacije za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari