Politikolog Ognjen Gogić: Sporazumi Beograda i Prištine mrtvo slovo na papiru 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Sporazumi između Beograda i Prištine su mrtvo slovo na papiru, ne znače puno, a s obzirom da nemaju realne posledice ne mogu da budu predaja, čak iako bi to proizlazilo iz njhovih odredbi, izjavio je FoNetu politikolog Ognjen Gogić.

On je u serijalu razgovora Kosinus o rešavanju problema Kosova istakao da do sporazuma između Beograda i Prištine može da dođe samo kada se postigne saglasnost njihovih volja.

Za njega je pitanje bilateranog dijaloga ili multilateralne konferencije o kosovskom problemu više stvar forme nego suštine.

Gogić je rekao da u ovom trenutku ne postoje povoljne okolnosti i volja za dogovor i da zbog toga, kakav god format da se odabere, on ne bi dao rezultate.

On je ukazao da je zamrznuti konflikt realnost i faktičko stanje, a ne stvar nečije odluke.

„Kosovo se nalazi u pat poziciji u kojoj nijedna strana nije zadovolja postojećim stanjem, ali ne mogu ni da ga promene, tako da je to po definiciji zamrznuti konflikt koji može da se odmrzava“, rekao je Gogić.

Upitan da li postoji dilema Evropska unija (EU) ili Kosovo, on je rekao da je EU nudila okvir za rešavanje pitanja Kosova kroz članstvo čitavog regiona.

Dodao je da bi se dogovor između Beograda i Prištine mnogo lakše našao kada bi postojala realna perspektiva članstva regiona u EU, pošto bi i Srbiji i Kosovu bilo u interesu da postanu deo EU.

Gogić je ukazao da je stolica u Ujedinjenim nacijama (UN) za Kosovo širi pojam, a ne samo članstvo u UN, tako da bi možda bilo celishodno da Kosovo ima posmatrački status u pojedinim agencijama i telima UN.

Prema njegovom mišljenju, Kosovo ne bi trebalo da ostvari članstvo u UN, posebno ne na jednostran način, kada ne postoji dogovor Beograda i Prištine o statusu Kosova.

On smatra da je Zajednica srpskih opština (ZSO) taktičko sredstvo u pregovorima i služi tome da se opstruišu pregovori sa obe strane, zbog čega sprovođenje te ideje zapravo nikada i nije bilo realno.

Gogić je istakao da se očekivanja u vezi sa ZSO neralano podižu, jer kada bi ta ideja i bila sprovedene, ZSO ne bi imala takav značaj za život Srba na Kosovu koji joj se pripisuje.

Refererendum o Kosovu u ovom trenutku bi bio bespredmetan upravo zato što ne može da se formuliše referendumsko pitanje, rekao je Gogić i dodao da ne zna o čemu bi se građani Srbije izjašnjavali i koje bi bilo pitanje jer mi nemamo nikakvu opciju za rešavanje statusa Kosova – bilo kroz reintegraciju, bilo kroz priznanje,

U ovom trenutku ne postoji rizik sukoba, istakao je Gogić, ali je upozorio da nas to vraća na zamrznuti konflikt za koji se podrazumeva da može povremeno da se odmrzava.

On je naveo da su se u protekle dve godine podizale tenzije koje nisu eskalirale do incidenata, ali da iskustvo drugih zamrznutih konflikata širom sveta pokazuje da čak i posle više decenija mogu da izbiju nasilni incidenti i pretvore se u oružane sukobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari