Ponoš na izbornoj skupštini: SNS odustaje od Kosova 1Srbija centar

Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš poručio je danas da opozicija mora da sarađuje, i leva i desna, jer onom ko ide sa Srpskom naprednom strankom (SNS), posebno po pitanju politike prema Kosovu, nije ni do evropskog puta, ni do Kosova, ni do Srbije.

Moramo da se bolje organizujemo i sarađujemo, bez obzira kad će biti izbori. Mi ćemo uraditi ono što je do nas i pokrenuti Srbiju srcem. Pridružite nam se u tome, rekao je Ponoš u svečanom delu prve izborne Skupštine SRCE, kojoj je prisustvovao jedan deo lidera i poslanika proevropske opozicije.

On je konstatovao da je svaki dan pod vlašću Aleksandra Vučića kao „teška godina“ i da je zato smisao bavljenja politikom da se sa zemlje „skine jaram, koji personilizuje Vučić“.

Da bi Srbija bila slobodna i demokratska, treba da se skine SNS režim, poručio je Ponoš.

On je upozorio da se Srbija godinama udaljava od evropskog puta, što Vučić čini svesno i namerno.

Ponoš na izbornoj skupštini: SNS odustaje od Kosova 2
Srbija centar

Nije to ljubav prema Rusiji. Vučić je svesno iskoristio rat u Ukrajini da bi ukočio evropski put Srbije, naglasio je Ponoš.

On je rekao da Srbiji treba članstvo u Evropskoj uniji, da joj se više nikad ne bi desio neki Vučić ili Slobodan Milošević, a pogotovo po pitanju Kosova.

Već prve godine vlasti SNS Vučić je na Kosovu ukinuo srpske institucije, a prištinska strana nije dala ništa zauzvrat. Proces se sad primakao kraju i Vučić zna da Zapadu uskoro više neće trebati i zato „zateže“ situaciju, objasnio je Ponoš.

On je napomenuo da se Vučić upušta u „ratne igre“, iako zna da time otvara put za članstvo Kosova u NATO, kao i da je svojim postupanjima kopirao Miloševićev model stradanja i izgona Srba iz Krajine.

Prema mišljenju Ponoša, čim je američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao Vučića i „krenuo sa izvlačenjem kaiša iz pantalona“, predsednik Srbije je naredio vraćanje vojske sa administrativne linije sa Kosovom u matične garnizone.

Ponoš je ocenio da odgovornost Milana Radiočića za incident kod manastira Banjska može da se proda SNS glasačima, ali ne i kosovskim Srbima i međunarodnoj zajednici.

Kosovski Srbi nisu bili u ovako teškoj situaciji od 2004. godine. Porazni su rezultati Vučićeve vlasti i na diplomatskom planu i na terenu.

Na prvoj Skupštini SRCE za potpredsednike su izabrani Tijana Perić Diligenski, Tatjana Marković Topalović, Mihailo Brkić, Bojan Dimitrijević, Duško Lopandić i Slobodan Cvejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari