Ponoš, Lutovac i Biljana Stojković traže razdvajanje izbora: Izbori 2022. bili najgori do sada 1Printskrin Medija centar/Uživo

Izbori 2022. u Srbiji bili su gori nego ikad, ocenila je Biljana Stojković, koopredsednica stranke Zajedno Moramo, dodajući da „nas to ne sprečava da ih tražimo“, objašnjavajući zašto zajedno sa Zdravkom Ponošem, liderom pokreta Srbija centar – Srce i Zoranom Lutovcem, predsednikom Demokratske stranke, zahteva razdvanje lokalnih i ostalih izbornih nivoa.

Govoreći o ovom „zajedničkom zahtevu opozicije“, Stojković je rekla da smo „svi koji smo učestvovali u pregovorima o izbornim uslovima početkom 2021. znamo šta smo sve tražili“, dodajući da su to bili logični demokratski i civilizacijski zahtevi.

Ocenila je da smo „dobili smo nešto što ne podrazumeva ni slobodne ni poštene izbore“.

Imali smo dve skupine zahteva, objasnila je Stokovkoć, prva da se poštuju postojeći zakoni, bilo ih je više, a drugi da se formiraju još neka nadzorna tela, pored onog što bi trebalo da funkcioniše po zakonu, a to su policijski organi i tužilaštvo, „što naravno ne funkcioniše u Srbiji“, poručila je.

Nismo dobili slobodne zbore, izbore 2022. bili su gori nego ikada, to nas ne sprečava da zahtevamo ovu demokratsku tekovinu, istakla je Stojković.

Nemamo dilemu ni da će sledeći takođe biti neregularni, navela je Stojković pobrojivši da je obavezno održavanje redovnih lokalnih i pokrajinskih izbora, da je zbog nelegitimiteta vlasti u Beogradu, izgledno i održavanje beogradskih izbora, kao i da je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i SNS najavio i vanredne parlamentarne zbog skraćenja mandata vlade.

Nećemo odustati od traženja fer i poštenih izbornih uslova, poručila je Stojković i navela da je prvi zahtev razdvajanje izbora, budući da je da je Savet Evrope to dao kao prvu preporuku.

Takođe i izveštaj ODIHR (Kancelarije OEBS, prim. nov.) preporučuje da se razdvoje javne i političke funkcije, predsednik države i stranke, i mi na tome zasnivamo prvi veliki zahtev, rekla je Stojković dodavši „mi ćemo dostaviti ove svoje zahteve“, ali ne navodeći kome tačno.

Ako istovremeno održavate više nivoa izbora, lokalne teme su preklopljene i sve pokriva nacionalna pitanja, za lokalne izbore, potrebno je da se bavimo lokalnim temama, što neće biti moguće ako su ti izbori poklopljeni, objasnila je koopredsednica Zajedno.

Ako su ti izbori u isto vreme, možemo da očekujemo funkcionersku kampanju, koju Vučić intenzivno koristi, navela je Stojković, dodavši da član 50 Zakona o sprečavanju korupcije, omogućuje Vučiću da bude izuzet iz ograničenja javnih resursa, te da on može da koristi reusure neograničeno, a i stavla se na čelo liste na svim izbornim nivoima, sve do mesne zajednice.

Podsetila je i da se povodom toga što se lista vlasti zvala „Aleksandar Vučić Za našu decu“, na pritužbu Ustavni sud se proglasio nenadležnim.

Ponoš se na zajedničkoj konferenciji za štampu osvrnuo na geopolitičku situaciju, a Lutovac je istakao da je zahtev za razdvajenje izbora usmeren ka tome da se vratimo suštini lokalnih izbora, ocenjujući da Vučić trenutno najviše problema ima sa parlametnom Srbije.

Zdravko Ponoš je na spojenim predsedničkim, parlametnarim i izborima u Beogradu i još nekim gradovima i opštinama 2022. bio drugoplasirani predsednički kandidat iza Vučiča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari