Ponoš o obraćanju predsednika Srbije u UN: Primereno je što je Vučić potencirao paralelu između Srbije i Ukrajine 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

“Govor Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama bio je dosta bolji od njegovih javljanja uživo iz Njujorka preko Pinka. Za razliku od obraćanja naciji preko Pinka iz Njujorka, u ovom obraćanju svetu nije bilo teških reči i apokaliptičnih najava”, ističe za Danas Zdrako Ponoš, nekadašnji šef kabineta Vuka Jeremića tokom njegovog mandata predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i lider pokreta Srbija centar.

Komentarišući petnaestominutni govor predsednika Srbije u pet tačaka u GS UN, Ponoš kaže da je dobro što je, za razliku od nekih ranijih nastupa u UN, Vučić ovaj put pročitao pripremljen govor i na taj način pokazao poštovanja prema insituaciji UN i izbegao rizične improvizacije.

“ Mislim da je bilo sasvim primereno to što je u govoru potencirano pitanja teritorijalnog integriteta država članica UN i povlačenje paralele između Srbije i Ukrajine. U govorima u UN osluškuju se poruke koje se odnose na regionalne odnose. Tu nije bilo svađalačkih tonova, za razliku od prakse kad je obraćanje preko Pinka i to je dobro”, navodi sagovonik Danasa.

On ,ipak, primećuje da je pristojan govor na kraju propraćen aplauzom u stojecem položaju u klupi srpske delegacije.

“To je praksa koja se uglavnom u UN viđa kod delegaciju koje predstavljaju države gde se vlast karakteriše kao autoritarna posle govora njihovih vladara. Karakter je čudo, uvek negde ispliva”, zaključuje Ponoš..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari